Saturday, May 24, 2014

cerita hari guru

16 Mei yang lalu...

Guru : Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi

http://www.moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003366.pdf

Thursday, May 22, 2014

siap

Minggu ni adalah minggu exam bagi bebudak SAIS. Tak ada aktiviti sekolah. So, minggu ni juga takde gangguan bagi abi untuk fokus membuat soalan2 exam. Syukur semua soalan dah siap hari ini. 

Sambil2 jaga exam sempat juga fikir soalan exam. Laptop ni tak dapat dipisahkan daripada abi. Ke hulu ke hilir abi bawa bawa hatta masuk kelas sekalipun. 

Alhamdulillah jiwa tenang minggu ini.

Hari ni juga budak2 form 5 menghadiri kem subjek di Marang. Nasib baik tak terlibat. Mungkin sebab tak ngajar kot. 

Cuma satu jer tak sedap didengar bila tiba time exam ni. Cikgu lambat masuk kelas. Ada juga yang tak masuk lansung dek lupo!!hu hu..

Boleh masam muka cikgu2 yang dok jaga exam ni bila cikgu lain lambat ganti tempatnya. Nasib baiklah takder cikgu yang merajuk tinggal kelas begitu jer. Sehinggakan ada antara cikgu tu melahirkan rasa tak puas hati dalam wasap group cikgu....Sabar jer lah cikgu. Jangan gaduh sudah...

Sunday, May 18, 2014

Surau At Taqwa berwajah baru


Beginilah rupa surau baru setelah dibesarkan semula untuk memuatkan pelajar SAIS yang semakin bertambah. Di sini lah segala ilmu agama dicurahkan oleh para ustaz & ustazah kita dalam mendidik dan mentarbiah anak2 SAIS.

Rasanya tiada lagi alasan atau kedengaran surau yang sempit dan panas. Alhamdulillah selesa sudah untuk beramal ibadat...tinggal saja lagi keinginan untuk melangkahkan kami ke rumah Allah ini. Betul tak anak2 SAIS ?

Setiap hujung minggu akan ada pengisian oleh ustaz-ustaz kat sini. Beruntung la budak-budak sini. Cuma yang tinggal lagi adalah untuk mempraktikkan sahaja agama itu dalam diri.

surau At Taqwa sebelum direnovatekan

 
Bonda Pengetua sedang memberikan pengisian "asrama terbilang" kepada anak2 SAIS

Teringat kata2 En. Anuar Adnan (KPP SBP) bahawa setiap perkara@aktiviti itu bermula di surau. Hendaklah dibersihkan jiwa murid itu bermula di surau. Kalau jiwa mereka bersih maka mereka akan mudah untuk belajarCarta Organisasi Guru & Staf SAIS

baru-baru ni dok sibuk diri abi dengan menyiapkan carta organisasi guru. Habis satu minggu abi gunakan waktu semaxima mungkin untuk menyiapkan benda ni. Kalau boleh targetnya sebelum nazir datang. Alhamdulillah berhasil dan berjaya walaupun macam-macam hal datang.


visi n misi KPM / SAIS

banner yang berukuran 2x4 ini akan diletakkan pada setiap kelas dan bilik2 khas. 60 keping telah dicetak atas arahan bonda pengetua.


Mood menulis datang semula

Bismillahirrahmanirrahim....pembuka bicara

Macam-macam benda yang hendak abi perkatakan dalam blog ni, tapi memandangkan masa yang ada hanyalah cukup untuk berkeluarga dan bekerja sahaja. Namun hati abi melonjak-lonjak rasa keinginan untuk menulis dalam blog ini.

Macam-macam hal dah yang berlaku sepanjang ....duapanjang ini. Pertengahan April yg lepas abi diamanahkan untuk membawa sepasukan archery SAIS ke SEMESTI. 4 hari abi bersama Ustaz Khairul Azman di sana. Namun, suratan takdir yang menentukan team abi kalah awal :(  Masuk hari ke 2 team abi tak boleh main lagi...

So, kami jalan-jalan pusing bandar ....


Menara condong Teluk Intan

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.