Monday, September 19, 2016

JAMBORI PENGAKAP ASEAN

Kali ni terpaksa bertugas sebagai guru pengiring pengakap di Kem Telaga Batin, Kuala Trengganu. Dua hari di sana dan selebihnya guru lain pula. Nak tak nak kena pi juga sbb itu arahan bertugas. 

Abi memang alergic kalau bab tidur satu khemah dengan orang yang tak dikenali ni. Huhu...xtau kenapa. Entah apa bunyi yang kuar masa tidur tak tau.....kentut ker....dengkur harimau ker....
memang susah la pendek kata nak tidur dengan orang yang tak dikenali dalam satu khemah. lain citer la kalau adik beradik kita atau famili kita. 


Last sekali pilihan yang ada ialah zzzz dalam keter. itu choice yg terbaik dan terbalik. terbalik sebab pengakap ni sinonim dengan perkhemahan. Abi pula zzzz dalam keter. kan terbalik tu! 

Tutup cermin dan lock door dan baca doa tidur....beres ....lelaplah mata..
Beberapa kali terjaga sebab panas...hidupkan enjin keter dan pasang aircond.Biarkan selama 15 minit sampai keter sejuk dan sambung zzzzz semula. 

huhu...itulah pengalaman yang tak mampu dijual beli. 

 




Thursday, September 15, 2016

M. A. L. A. S

Ada betulnya juga kata orang bila kita tak suka kpd sesuatu benda tu, kita takkan suka sampai akhirnya. 

Beginilah hidup kalau kita bekerja di bwh orang. Nak ke tak nak terpaksa dibuat. Sebab kita bekerja di bwh orang. Ada benarnya juga perkataan KULI itu dalam kamus. Orang yang bekerja di bawah orang samada dia suka atau tak suka. Tak kerja dan MALAS tak dapat duit. Jika kerja dapat duit. 

Ada juga terniat di hati pikir2 cuba untuk mencari kerja sendiri. Nak makan dengan hasil titik peluh sendiri. nak tiru macam nabi2 dan rasul2 bekerja sendiri. Tapi kerja apa ekkk?? Ada byk juga la try itu try ini...start dari MLM (entah apa2 barang) produk itulah inilah....semua separuh jalan...huhu...

Mungkin jiwa abi tak sesuai dengan bizz sebegitu. Mungkin Allah masih sayangkan abi untuk menjadi pendidik sepenuh masa hingga kini. Ada hikmahnya. 

Melalut ke lain pulak....M A L A S...
malas sangat nak pergi atau  ke mana2 bila bad mood.Tapi apakan daya abi insan biasa...

Oklah nak bersiap2 ke kem Telaga Batin.


Tuesday, September 6, 2016

Befday ke 41

tetiba dapat kejutan di tempat kerja dan di rumah ....

sempena befday ke 41....huhu

terima kasih...

Ya Allah ...berkahilah hidupku dalam ketaatan kpdMu....terima kasih kengkawan yg mendoakan diri yg kerdil ini

bersama kengkawan dibilik guru

kejutan daripada famili...

Saturday, August 27, 2016

Majlis Perpisahan

Acara majlis pada pagi ini adalah penyampaian hadiah sebagai tanda ingatan tulus ikhlas drp warga SAIS kepada dua orang guru yang bakal berpindah mulai September ini. 

Guru yang dimaksudkan ini adalah Ustazah Yuhanah Harun dan Pn. Zurinah Bt Yunus. Mereka akan melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana dan PHD. 

Tahniah abi ucapkan kpd mereka !

 Pengetua menyampaikan hadiah kepada Pn. Zurinah

Us KA menyampaikan hadiah kepada Ustazah Yuhanah selaku Guru Kanan Kemanusiaan

Friday, August 26, 2016

Chef Kuey Teow

Hari ni takde pegi mano2. Just stay kat umah jer...sebelah paginya berkebun dengan ummi. tanam pokok baru. Segar dari ladang Meridim.huhu

Lepas balik solat Jumaat, tengok atas meja ada sesupit kuey teow.Apalagi jadi chef la abi hari ini. Menunya adalah kuey teow goreng basah. Anak2 memang suka la menu ni. Ringkas tapi sedap. Si along bagi 4* dan si Angah pula bagi 5*....hehe...kira ok la tu kan! 

Sedap ke tak sedap ke...just for my kids. Only for them. Hinggakan anak2 kalau sebut kuey teow, mesti mau kan abi yang masak. Tak mmboh ummi yang masak. Haaa, itulah dia penangan kuey teow abi...

Sori tak nak upload gambar sini. Takut korang terliur pula...huhu

Ok guys, rileks dulu hujung minggu.Sementara tunggu solat asar.


palma yang dah masuk kat pasu baru

puding dah dapat rumah yang besar.harap membesar dengan ceria n riang

Tuesday, August 23, 2016

Pelancaran Bulan Kemerdekaan

Ada sikit kelainan untuk gimik pelancaran Bulan Kemerdekaan pada kali ini. Bukan macam tahun2 sudah. Saksikan....

perasmian dirasmikan oleh Ketua Pegawai Pelajaran Daerah Setiu, Tn Hj Kipatul Allah

perarakan berkuda dan pakaian seragam kadet polis 

 Hj Kipa memakai baju bendera kebangsaan...dgr kabar dia amik ko dio wat kelik

selpie wefie sepukul boh ! 

part yg dicari2 oleh pelajar2 abi...selpi melpie dgn guru

berehi la budak2 ni selpi

bersama ibu Tyah n bakal ibu Jedda...hok ni la abi rasa pic paling mahal minggu ni sbb dapat bergambar dgn diorang ni....susah oooo nak begambar ngan diorang ni ...hihi




Saturday, August 13, 2016

Benchmark di SBPI Rawang

Citer 2 minggu lepas, Al kisah geng2 cikgu pompuan (laki xde ye) pergi buat benchmark kat SEPINTAR (SBPI Rawang) dengan menaiki bas sekolah. Rasanya kalau tak silap adalah dalam 15-17 orang diorang tu.  Bertolak pada hari khamis dan pulang semula pada sabtu.

Jom layan gambar2 diorang hasil tangkapan seorang sahabat abi yg baik hati ni...


 seronoknyerrrrrr depaaaaa

 D'wajah yg mengikuti benchmark ke SEPINTAR

 ccaaaakkkkk!!! ticer Meda teerrr

 PK Pentadbiran bersama wife Pengetua. apa yg buatkan Kak Saba tersengih tu

 posing maut siyottttt!boleh wat cover majalah ni

 bergambar dulu baru ada 'ummpphh' nak makan...hihi

 lawatan ...

 Seriusnya Kak Saba, tengok achik tu, ceria sokmo

haaaa! ni lah model untuk tahun 2016. takdop sapo boleh challenge diorang ni