Thursday, December 18, 2014

Pantai Telok Chempedok

bedil belon yang dibeli dengan harga RM10


Mat Romeo pun ada kat sini. Macam2 lagu yang dia nyanyi. Sapa2 nak hulurkan bantuan duit kat dia, disediakan bekas di hadapannya. 

memilih cenderamata

di dataran belon. Abi namakannya sebegitu sebab ramai orang main belon di situ. 

PTC terkenal dengan pasirnya yang bersih dan putih


Wednesday, December 17, 2014

Air bah di Setiu

Masa nak gi hantar along ke SK Kpg Buloh untuk kelas tambahan, hujan turun renyai2. Kekadang lebat juga. Dalam hati abi mungkin beberapa jalan di Setiu ni dah naik air memandangkan hujan tak henti2 dari semalam lagi.

Memang tepat jangkaan abi,sampai saja dekat Masjid Permaisuri kelihatan deretan kenderaan parking di bahu jalan. Air melintasi jalan raya. Kiri dan kanan dipenuhi air yang abi jangkakan sedalam paras dada orang dewasa.

Beberapa kenderaan ringan mahupun berat masih lagi melintasi jalan tersebut biarpun airnya deras. Abi teruskan perjalanan juga hanya sekadar untuk melihat panorama air bah di Setiu.


Jalan utama menuju ke Jerteh-Kelantan

Kampung Buruk yg berhampiran dengan Bandar Permaisuri turut terjejas akibat banjir

Kg Pelong, kanak2 bermain air bah di hadapan rumah - drp FB Nurul Suraya

depan rumah. Berpindah ke tempat lebih selamat - FB Nurul Suraya 


Tuesday, December 16, 2014

Gambang Water Park

Alhamdulillah berjaya juga menjejaki kaki ke sana setelah beberapa tahun plan. Untuk anak2 abi katakan. Mungkin inilah yang dikatakan kemuncak kepada cuti2 sekolah 2014 kali ini. Jom layan gambar2 kat sana.

setiap orang akan dibekalkan gelang @kupon kertas masuk. Takde gelang ni bermakna tak boleh masuk lah.

 berselfie dahulu sebelum masuk mandi manda

saat yang menyeronokkan di coco beach ni apabila tibanya ombak. Ombak ni tiba setiap 20 minit.Lepas tu off kejap.

naik pelampung yang disewa. kalau datang awal boleh la sewa, kalau lewat gak, sengeh je la

ternganga keriangan si Furqan tuh. Dulu gak memang fobia sangat ngan kolam air




gelongsor air ...yeaaaahhhh

bersambung next time pulakkk...
wassalam..


Majalah Oh Majalah

Sebahagian musim cuti ni dihabiskan untuk mengedit majalah sekolah. Bahan-bahan semua dah ada cuma baki yang tinggal adalah untuk susun semula supaya teratur. Susun ikut folder masing-masing.

Nak disetelkan sebelum cuti sekolah ari tu memang tak sempat memandang keje2 lain pun banyak juga yang belum beres. So, terpaksa diutamakan apa2 yang patut didahulu.

Minggu pertama dan kedua cuti memang tak sentuh apa2 tentang majalah. Pergi jalan sana sini. Buat urusan untuk ummi dan anak2. Tak pikir pasal urusan sekolah @ keje lagi. Bagi otak fresh sikit sebab dah banyak fikir sebelum cuti ari tu. Alhamdulillah sempat juga pergi jalan sampai ke Kuantan.

Masuk minggu ketiga abi dah bersiap sedia untuk bertempur semula dengan majalah sekolah. Huhu..cuti terganggu sedikit. Takpolah niat beribadah, InsyaAllah dapat pahala :)


sebahagian daripada koleksi peribadi majalah sekolah lama


Monday, December 15, 2014

4 cara mendidik@mentarbiah anak cara Saidina Umar r.a



1. ANAK 7 TAHUN KEBAWAH

- Anggap mereka seperti BUNGA, iaitu sentiasa dibelai, dimanja, disayangi walaupun mereka melakukan kesalahan.. anggap sahaja kesalahan yang dia lakukan itu kerana mereka belum faham apa-apa

2. ANAK DARI 8 TAHUN HINGGA 14 TAHUN

-Jadikan mereka sebagai HAMBA iaitu mengarah mereka untuk melakukan kerja, Tujuannya agar anak tersebut pandai berdikari dan pandai melakukan kerja tanpa disuruh (memberi pengetahuan dan pengalaman)

3. ANAK DARI 15 TAHUN HINGGA 21 TAHUN

-Jadikan mereka sebagai MUSUH iaitu jangan mudah memberi kepercayaan kepada setiap apa yang mereka cakap. Ibu bapa harus selidik dahulu dan memerhati anak dengan teliti     ( Anak-anak zaman sekarang mudah terdedah dengan pelbagai cabaran IT dan teknologi serta pergaulan bebas)

4. ANAK DARI 22 TAHUN KEATAS

- Jadikan mereka sebagai SAHABAT iaitu selalu bercakap serta berkongsi pandangan dan menerima pandangan mereka selagi tidak salah dari segi agama. Tujuanna agar anak-anak tersebut merasakan dekat dengan ibu bapa mereka melebihi kawan-kawanya dan tidak takut untuk menceritakan masalah yang mereka hadapi

dipetik dari:  http://is-atika.blogspot.com

Sunday, December 14, 2014

GPS @ Sygic

Zaman sekarang ni amat mudah sekali bagi mereka yang suka sangat jalan2 ke merata tempat. Dengan perisian GPS dalam telefon anda@android anda mampu pergi ke mana sahaja. Nak ke mana??? cakap jer kat tepon anda tu.

Perisian yang selalunya dah ada dalam tepon android anda ialah google maps. Anda boleh taip nama lokasi yang anda ingin pergi. Dengan syarat tepon anda tu ada internet. Kalau takde internet memang tak menjadi lah!

 google maps

Satu lagi perisian yang menarik untuk diguna pakai adalah Sygic. Sygic memang menarik dan mesra pengguna. Setakat yang abi pakai ni takde masalah. Begitu juga dengan google maps pun takde masalah. Cuma satu jer pasal google maps tu, masa abi melalui LPT boleh terputus hubungan dengan nya. Tak tau kenapa. Dari jalan Kuantan menuju ke Setiu.

Oh yer, citer pasal Sygic abi ada downloadnya melalui playstore tapi tak menjadi. Cakap jer free, tapi bila kita nak download, dimintanya pula password. Hampeh betoi!!!



So, bila abi search dalam internet, ada hamba Allah yang dapat membantu menyelesaikan masalah ini. Kepada sesiapa yang nak download Sygic boleh pergi ke laman ni...


sila klik sini untuk guna GPS Sygic

ataupun anda boleh cuba juga yang ini...

sila klik sini untuk cara memasang Sygic

cara2nya dah ditunjukkan di situ. Silakan kalau berminat....


perisian sygic

Kg. Kurnia Bt 3 menggamit memori

Bismillahirrahmanirrahim...

Cuti sekolah dah pun bermula. Errrmmm, masih tak plan lagi nak ke mana. Yang ada di benak fikiran hanyalah ingin ke Kuantan. Nak gi jengok sedara mara di Kg. Kurnia, Batu  3, Jalan Gambang, Kuantan. Tapi, tak tahu pulak jalan ke sana. 

Sudah hampir 14 tahun abi meninggalkan sebuah kampung kecil yang digelar Kg. Kurnia. Kali terakhir sewaktu abi masih menuntut diploma pendidikan di UIAM pada tahun 2000. Selepas itu tak sempat2 jengok lagi apa yang berlaku setelah dipostingkan oleh KPM ke Miri, Sarawak pada tahun 2001, bulan 8. 

Kg. Kurnia jugalah merupakan arwah bapa mertua abi mencari secebis rezeki. Hanya beberapa tahun sahaja di sana. Dan selepas itu pulang semula ke Selatan Thai. 

Bertemankan abang ipar alhamdulillah abi sekeluarga sampai jua akhirnya di sana.Nasib baiklah dia bawa juga GPS (Sygic)...

Inilah rumah peninggalan arwah. Telah roboh dan tidak dipedulikan oleh anak2. Semua anak duduk jauh belako termasuklah kami. 

Maafkan kami wahai ayah...wahai ibu...keadaan memaksa kami untuk tidak sempat menjengok rumah ayah.

ziarah tapak rumah yang semakin hari semakin dihakis oleh Sungai Kuantan. Dahulunya kawasan tapak rumah ini adalah hutan paya pokok nipah dan ianya telah pun ditambun dengan tanah dan pasir oleh arwah. 

Haji Eil (Ismail) adalah sedara kami dan merupakan jiran terdekat dengan rumah arwah. Nombor rumahnya PTK 94 manakala rumah arwah PTK 96. Selang satu rumah saja. Haji Eil dahulunya pernah bekerja dengan arwah sebelum bertugas sebagai Jaga di sebuah hotel.

Lebih mesra dipanggil Pakcik Zaki adalah merupakan jiran arwah juga. Pernah juga bertugas dengan arwah sebelum bekerja sebagai pemandu teksi.Suami isteri ini adalah berasal dari seberang juga! 

 InsyaAllah jika diizinkan akan abi post kan pula siri CCM 2014 pada masa akan datang.