Monday, January 16, 2017

busy semacam jer

Bila dah dapat skop keje,huhu rasa macam bertimbun2 datang...start daripada keje rumah Abu Bakar hinggalah dapat keje untuk uruskan guru kelas pula. key in data budak kat apdm dan lain2 lagi. Belum fikir lagi bila la nak hias kelas sbb bulan dua ni dah nak masuk pertandingan....

Duk SBP ni gitulah..cikgu2 kena kental fizikal n mental. Silap haribulan boleh  G   I    L    A ....nauzubillahi min zalik..

ok lah ..sambung kerja dulu

Thursday, January 12, 2017

siapkan apa yang patut

Sehari dua ni ruang masa yang ada banyak abi habiskan dengan menyiapkan RPH (Rancangan Pengajaran Harian) yang kena hantar pada khamis ni. Banyak juga kena adakan yang tiada. Entahlah ada ke tak. Tapi kot2 mana pun yang wajib ada kena adakan juga. 

Tapi memang abi buat cool jer. Yang penting rancangan harian siap dan rancangan tahunan siap. yang lain2 mcm nama budak2, surat pekeliling,.... yang tu kita siapkan kemudian. Hari ni dah nak hantar!

Kena hantar juga hari ni. Malas nak bertangguh. Kalau bertangguh nanti banyak yang kena buat lagi.


Cikgu2 lain pun napak busy semacam jer blake. Memang kena press kami ni. Tak press takkan menjadi. Tapi jangan la press kuat2 dan banyak2..huhu

Monday, January 9, 2017

tahun 2017 penuh cabaran atau debaran?

Assalam....

agak lama tak mengupdate blog ceritaabi ni.Bulan disember 2016 langsung tak dijengok. Macam anak tiri jadinya.

Apa pun menulis di blog ni hanya untuk kepuasan diri. Bukan untuk orang lain sebenarnya. kalau orang lain baca dan ada info yang bermanfaat dan menarik, alhamdulillah silakan...

Tapi kalau korang baca dan tak puas hati dengan apa yang abi tulis ni,,,,korang boleh blah! amboi bekengyaaa...bukan bekeng tapi tak mau bbaloh nga orang.Korang yang tak suka blog ni, boleh lah cari blog lain untuk kepuasan diri korang. Sekian, terima kasih. Tak nak panjang2 citer.

Tahun 2017, seakan dah nampak bayangannya. Bayangan kerja yang abi rasa agak banyak dan tercabar. Tercabar dengan cabaran yang diberikan oleh pihak pengurusan.

Posisi baru tahun ni adalah terpaksa handle Rumah Abu Bakar (rumah kuning).huhu. Sebelum ni jadi bendahari jer. Tahun ni diberi jadi ketua pulak! Apa nak jadi, jadilah. Buat setakat yang termampu dan jangan sampai membahayakan diri. Sakit demam kita keluarga juga susah, bukannya orang lain.

So, tahun ni adalah tahun cabaran yang penuh dengan debaran. Berdebar rasa jantung hati dapat tak abi laksanakan apa2 tugasan yang ditaklifkan pd abi ni.

Usia dah meningkat. Kepantasan betindak dan berfikir agak kurang.
Itulah kita yang semakin hari semakin tua.Bukannya semakin muda!


Monday, November 21, 2016

selamat bertugas di tempat baru


abi tujukan khas ucapan ni kpd Cg Khairil "selamat bertugas di tempat baru"...SMK Tun Mohd Yaacob, Tanah Merah, Kelantan...

Tiada lagi penderitaan berulang alik dari Machang ke Setiu...huhu

Monday, November 14, 2016

Lawatan Pasca PT3

2 - 5 Nov 2016 : Lawatan Ke Kuala Lumpur dan Melaka sempena aktiviti Pasca PT3. 4 hari berada di sana bersama dengan 114 orang pelajar. Diiringan bersama 7 orang guru termasuklah abi sendiri. 

barisan guru pengiring, lokasi: Muzium Telekom KL

tiga jer guru laki 

antara pelajar yg mengikuti lawatan ini 

menara KL

i'm not a hulk! 

 berada setinggi 421 meter 

singgah sebentar 

bersama geng supit ghokghat

with the gold man..

Tuesday, November 1, 2016

Amali Haji

Antara aktiviti pasca PT3 adalah amali haji. Ia nya dikendalikan oleh guru2 Pend. Islam SAIS dengan kerjasama daripada pihak MAIDAM. 

Us KA adalah antara penggerak utama dalam amali haji ini 

Us Amran selaku Ketua Panitia PAI sdg memberi taklimat haji

mengutip 7 biji batu utk melontar 

melontar jamrah 


Pertandingan Pentaque peringkat Kebangsaan

Rumah Hijau@Ali Abi Talib telah mengelolakan satu pertandingan Pentaque peringkat kebangsaan. SAIS telah menjadi tuan rumah. Beberapa buah sekolah SBP telah turut sama menyertai pertandingan ini. Ianya diadakan selama 2 hari berturut2. 

pasukan sekolah 

aksi pelajar perempuan pasukan SAIS

aksi pelajar laki

antara  piala kemenangan