Monday, November 21, 2016

selamat bertugas di tempat baru


abi tujukan khas ucapan ni kpd Cg Khairil "selamat bertugas di tempat baru"...SMK Tun Mohd Yaacob, Tanah Merah, Kelantan...

Tiada lagi penderitaan berulang alik dari Machang ke Setiu...huhu

Monday, November 14, 2016

Lawatan Pasca PT3

2 - 5 Nov 2016 : Lawatan Ke Kuala Lumpur dan Melaka sempena aktiviti Pasca PT3. 4 hari berada di sana bersama dengan 114 orang pelajar. Diiringan bersama 7 orang guru termasuklah abi sendiri. 

barisan guru pengiring, lokasi: Muzium Telekom KL

tiga jer guru laki 

antara pelajar yg mengikuti lawatan ini 

menara KL

i'm not a hulk! 

 berada setinggi 421 meter 

singgah sebentar 

bersama geng supit ghokghat

with the gold man..

Tuesday, November 1, 2016

Amali Haji

Antara aktiviti pasca PT3 adalah amali haji. Ia nya dikendalikan oleh guru2 Pend. Islam SAIS dengan kerjasama daripada pihak MAIDAM. 

Us KA adalah antara penggerak utama dalam amali haji ini 

Us Amran selaku Ketua Panitia PAI sdg memberi taklimat haji

mengutip 7 biji batu utk melontar 

melontar jamrah 


Pertandingan Pentaque peringkat Kebangsaan

Rumah Hijau@Ali Abi Talib telah mengelolakan satu pertandingan Pentaque peringkat kebangsaan. SAIS telah menjadi tuan rumah. Beberapa buah sekolah SBP telah turut sama menyertai pertandingan ini. Ianya diadakan selama 2 hari berturut2. 

pasukan sekolah 

aksi pelajar perempuan pasukan SAIS

aksi pelajar laki

antara  piala kemenangan 



Tuesday, October 25, 2016

Majlis Anugerah Sri Gemilang

Bollywood masuk dah ke SAIS ....akibatnya satu tema dipilih iaitu "Kabhi Kushi Kabhi Gham"...huhu

Boleh tengokla cikgu2 memperagakan pakaian ala2 Bollywood pada majlis ini...

Jom tengok mereka..

 masing2 berebut nak bergambar dengan retis berserban hijau tu...hahaha






Bergaya seadanya...selagi tidak bercanggah dengan syariat

 yang mana satu Shah Rukh Khan anda ??? hahaha

 bergaya dengan kajol2 Malaysia

# Islam tidak menolak pakaian sesuatu bangsa dan budayanya selagi mana tidak bercanggah dengan syariat....Aurat ditutup dan dijaga dan tidak menghairahkan ! 






Saturday, October 22, 2016

Perkhemahan Pengakap

3 hari berkampung di PPD lama Setiu untuk mengikuti perkhemahan pengakap anak2 SAIS PT3...






Sunday, October 9, 2016

trip to Cambodia n Vietnam part II

Kali ni nok sambung lg citer abi di Veitnam pula...

Jom layan gambar. Biar gambar berbicara seribu bahasa...

haaaaa, inilah tourist guide sms di Kemboja, Ustaz Mansur, seorang guru di Islamic School of Dubai. Ayah adalah Malaysian dan emak adalah Cambodian, fasih berbahasa Melayu Terengganu n boleh bertutur dalam bhs Champa(Melayu) dan Kemboja

Tan Loc Hotel adalah penginapan abi bersama rombongan. tapi yang tak bestnya kena berkongsi katil queen dengan member@partner. Kongsi selimut pulak tu.huhu

bersiap siaga mengharungi Sg Mekong. Di belakang tu adalah bot2 yang membawa penumpang menyusuri sungai...naik bot camni perkara biasa bg abi sbb dah biasa menyeberangi Sg Golok ke Takbai guna bot camni.

dalam bot...life jacket...safety first

ceria guys...mesti first time naik bot ni

sesampai di Pulau Kelapa...dihidangkan dengan minuman madu. Amoi tu sedang buat air madu yg dicampur dengan beberapa herba lain....errrmmm sedap

sambil makan2 dihidangkan dengan lagu tradisional Vietnam...abi terkejut kerana diorang ni pun pandai nyanyi lagu malaysia

amik peluang bergambar dengan miss universe diorang....tu jer yang muda...yg lain t**

naik perahu pulak menyusuri anak Sg Mekong.Di belakang abi tu Mr. Fo, pemandu pelancong. ramah orangnya.masih bujang lagi. Sape berkenan utk dakwah n kahwin dgn dia masuk Islam, boleh hntar resume mail pd abi :) 


dah habis n penat berjalan baru lah dapat minum air nyior....lega tekak yg kering...tengok tu ayahnda pun tersengih keriangan

malamnya....kami jalan2 jer kat pasar malam diorang tu. Memang ramai Malaysian yg datang shopping pd hujung minggu.meriah macam pasar malam di Malaysia

ok...see u all for the next trip