Monday, August 28, 2017

Kemunculan orang baru

Pagi itu, sekitar jam 4 lebih Ummi terasa sakit di perut. Sekejap sakit sekejap redha. Sehingga lah berlanjutan ke jam 5 pagi. Abi dah tak sedap badan dan syorkan pada ummi untuk pergi ke hospital. Sebelum bertolak ke hospital, abi kejutkan along yang sedang tidur dan bagitau bahawa ingin bawa ummi ke hospital.

10 minit perjalanan kami sampai ke Hospital Setiu. Terus memandu kereta ke wad bersalin yang berada di atas bukit bersebelahan wad kecemasan. Parking kereta betul2 depan pintu utama dan turunkan ummi kat situ.

Jam menunjukkan 6 pagi. Dah Subuh rupanya. Tapi kelibat nurse tak kelihatan walaupun seorang. Tidak seperti di Hospital Tanah Merah yang tak sunyi daripada keluar masuk nurse. Begitu juga dengan orang ramai. Tapi di Setiu lain, suasana tenang dan aman damai. Tiada orang yang nak bersalin pada masa tu. Tiada juga orang yang sedang menunggu! Abi keseorangan pada masa itu.Hanya zikir dan doa Nabi Allah Yunus adalah peneman pada masa itu di selang selikan dengan bacaan Al Fatihah. Abi menunaikan Solat Subuh di bilik kecil yang disediakan di situ.

Jam 7.15 pagi, nurse datang memanggil abi dan memberitahu bahawa ummi dah berada di bilik bersalin. Dia mempelawa abi masuk menemani. Ini adalah kali kedua abi menemani ummi. Kali pertama semasa ummi sedang bertarung nyawa untuk melahirkan puteri kami "Rabiatul Adawiyah" di HUSM. Tuhan masih sayangkan puteri kami  dan mengambilnya selepas 30 minit keluar dari alam rahim.

7.20 pagi ummi memberitahu bahwa dia sakit macam terasa hendak membuang air besar. Abi segerakan bagitahu nurse yang bertugas. 3 Orang nurse telah masuk dan membuat persediaan. Untuk percubaan 'push' buat kali pertamanya tak berjaya bagi ummi. Ummi teruskan lagi untuk kali kedua dan seterusnya tapi tak berjaya untuk mengeluarkan 'orang baru' melepasi garisan@sempadannya. Abi berdebar2....Ya Allah kuatkanlah tenaga ummi...itulah doa abi dalam hati. Beberapa zikir lain termasuklah doa Nabi Allah Yunus AS turut membasahi bibir abi. Abi lihat ummi semakin tak bertenaga untuk menerang orang baru. Abi lihat peluh terpercik keluar dari ubun2 ummi. Air mata tak henti2 menitis dari pipinya. Ya Allah begitu besar pengorbananmu untuk melahirkan seorang insan ini. Abi sapu peluhan yang keluar dan deraian air mata itu.

Dalam bergelumang dengan kesakitan itulah, pengharapan abi kepadaNya amat ketara sekali. Sehinggalah abi melafazkan juga kalimah zikir la hau la wala quwwata illa billahil 'aliyyil 'azim. Alhamdulillah tidak lama kemudian, lahirlah seorang insan jam 7.34 pagi pada hari Sayyidul Ayyam. Ahmad Affan Hakimi nama diberi.

Selesai Ahmad Affan Hakimi keluar, ummi dan abi melafazkan syukur. Terdengar suara kesyahduan ummi membacakan ayat suci Al Quran daripada surah An Nahl, ayat 78 yang bermaksud:

Dan Allah yang telah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia mengurniakan kepada kamu penengaran dan penglihatan serta hati akal fikiran supaya kamu bersyukur.

Alhamdulillah atas segala hal...

#pengalamandibilikbersalin

Tuesday, August 22, 2017

Buli@gaduh

Buli ....buli.....buli....

kali ni 4 orang budak dipindahkan ke sekolah lain. Kes nya apa? Buli, gaduh.....isyyyy takde keje lain ke budak2 ni. Mak ayah suruh datang sekolah untuk belajar, korang mari sekolah untuk bergaduh pula. Kenapa korang ni ? Nak tunjuk hebat kah? Bukan itu caranya untuk tunjuk hebat...

Tunjuk lah hebat korang tu pada subjek. Biar strong semua subjek! Barulah hebat. Ni tidak, dah la belajar tak berapa pandai, nak jadi pembuli pulak di sekolah. Kalau begini lah. memang hancur lah masa depan korang dan masa depan Islam.

Takde gunalah ayahanda korang, PKHem korang dan guru2 lain duk bagi semangat dan motivasi suruh korang belajar sungguh2. Korang tak ikut nasihat diorang. Korang derhaka pada guru korang. Betul cakap ni. Derhaka ni bukan saja pada mak ayah, tapi dengan guru pun boleh jatuh derhaka juga tau!Camner lah korang dan ilmu korang nak berkat kalau derhaka pada guru. Silap ari bulan hidup korang pun takde keberkatan sebab derhaka pada guru dan menyusahkan mak ayah.

Ingatlah anak2 abi yang lain, jaga tingkah laku dan perangai di asrama dan sekolah. Tugas korang adalah belajar dan bukannya jadi samseng @kaki pukul kat sekolah. Kalau nak jadi samseng korang boleh "blah" dari sekolah ni. Ni tempat orang cari ilmu bukannya tempat nak lahirkan kaki2 pukul.

Hidup korang tak ke mana jika korang jadi kaki pukul. Walaupun korang jadi kaki pukul yang hebat pada masa sekarang ni tapi korang harus ingat satu masa nanti korang juga akan tua. Bila tua korang akan lemah. lemah badan dan sakit2. Masa tu korang pun dah tak kuat lagi. Silap ari bulan orang lain pula yang buli korang.

Kehidupan dunia ni ibarat roda yang sentiasa berputar. Selagi mana ada kehidupan selagi itulah ia akan berputar dan terus berputar. Ia kan berhenti tatkala mana ada orang yang 'brek' roda tersebut. Siapa ? Allah yang memberhentikan putaran itu..........kiamat.

Minggu Menanda Paper

Minggu ni terpaksa korbankan masa untuk tidur dengan nyenyak dan lena. Huhu. Malam tadi tidur pukul 12 malam dan bangun semula pukul 4 pagi. Terpaksa bersengkang mata menanda paper budak2 ni. Paper PAI yang tingkatan 1 belum siap lagi. Esok hari last key in markah dalam ISIS. Terpaksa pulun jugak malam tadi.

Alhamdulillah setel dekat nak subuh..

Pagi ni pula, duk pulun menanda paper Bhs Arab form 4. Boleh tahan juga. 46 orang semuanya. Baru setel 8 orang. Mata tak boleh nak tahan lama. Asyik teringatkan bantal jer. Sesekali terlelap atas kerusi.

Gagahkan juga diri ni untuk setelkan saki baki lagi. huhu

Pucuk Ketereh Pembuka Selera

Semalam ayah dan mak datang rumah. Waktu petang diorang sampai lebih kurang pukul 3 petang. Seperti biasa ada la ole2 dari Tanah Merah yang ayah bawa datang. Kali ni diorang bawa buah durian. Alhamdulillah molek isinya,kuning warnanya.memang puas hati makan.

Atas cadangan ummi, kali ini abi buat sotong rebus untuk anak2 abi dan mak ayah. selain tu ada la 2 3 ekor ikan kitan. Goreng jer. Selepas ummi menyiang sotong dan ikan, abi mulalah bersilat tung tang tung tang di dapur. Memang rezeki ayah dan mak murah, pucuk ketereh tumbuh dengan banyak sekali kat belakang rumah tu. Apa lagi petik lah. Ulam2an pun banyak. Petik juga pegaga yang tumbuh melata kat tanah tu.

Orang tua suka makan gitu2 jer bersama nasi. Budu plus durian tidak ketinggalan dihidang untuk diorang. So, memang membangkitkan selera la makanan malam diorang ni. Abi nak masak lebih2 pun memang tak terlarat dah, sebab balik kerja badan pun penat. Tu jer yang mampu.

Apa2pun syukur sangat sebab dapat makan buah doyan sampai kenyang!

Sunday, August 20, 2017

On duty

Tak perasan pulak guru 'on duty' hari ni. Tetiba jer seorang pelajar maghi jumpa abi. Sakit mulut katanya. Abi tanya dia, mana tau ustaz duty???
Dia tengok nama kat depan opis....huhu. exactly!tepat sekali@jolo dah tu. Tak  leh nak ta'wil lagi.

Selesai amik anak2 dari sekolah terus bergegas semula ke sekolah. Berjanji dengan budak dan hantar mereka ke klinik kesihatan Permaisuri.

Meehoon yang dibeli kat gerai tak sempat nak jamah. Rushing pulak. Syarikat percetakan call suruh masukkan duit@cek segera. Apa lagi terus start enjin dan ke CIMB bank.

Dekat klinik tu, ada la gerai goreng cempedak. Adusssss, hati abi meronta2 lagi nak makan. Dah la perut lapar. Siap bunyi lagi. So, beli RM3.....pikir nak makan time dalam keter nanti.

Ok lah berceloteh pulak. See U tomorrow. Jangan nakal2 time hidup ehhh. Jaga agama nescaya Allah akan jaga awak!

Kuey teaw basah

Semalam try lagi untuk buat kuey teaw basah. Alhamdulillah baru menjadi rupanya. Tu pun sebab master chef 'Ummi' yg bagitau cara camner nak bagi buat kuah kat kuey teaw tu.

Caranya mudah saja. Bila dah dekat2 nak masak tu, Bubuhla air panas kat dalam kuali tu. Bubuh air setakat yang kita mau. Ikut suka banyak mana mau kuah. Kalau sikit , sikit lah. Tapi ingat jangan biarkan ia lama. Kalau lama, kuey teaw tu akan hancur dan maybe tak indah mata memandangnya. Huhu.

Kalau dah hancur, hilanglah selera nak makan sebab keuy teaw tak cantik. Turun 50% selera nak makan.hahaha...

Tu sebab penampilan tu biar la elok juga disamping kecantikan dalaman. Cantik rupa, sedap rasa!

#sori, picture takde. Abaikan saja.

Friday, August 18, 2017

Char Kuey Teow

Pagi2 lepas dengar kuliah Subuh, singgah kedai beli nasi bungkus. Kerabu, nasi lemak dan bee hoon. Memang waktu time cuti hujung minggu, biasanya tak masak waktu pagi. So, abi banyak beli nasi bungkus.

Tengahari perut dah mula berceroottt.Adoiiii...masak nasi dan goreng ikan kerisi. Balik jer dari solat Jumaat, terus terkam ke dapur. Baju solat pun takdan nak tukar. Hilang sabar betol.

Bila dah masuk waktu petang, mula la pikir nak makan apa ekkk? jeng kepala sekejap mmikir. Last sekali suruh along gi beli kuey teow. Hajat di hati nak buat char kuey teow. Entah jadi ke tidak...huhu
Ummi jangan masuk campur ye...Kasi ummi rileks jer. Lagipun kesian kat ummi berdiri lama2 di dapur. Kan ummi bawa baby tu.

Pastu gi buka la peti ais. Tengok apa barang yang ada. Ada la bunga kobis, karot, sawi...Abi pilih karot dan bunga kubis. Letak banyak dalam masakan pun, anak2 bukannya makan. Kita yang tua ni la terpaksa habiskan.

Dipendekkan cerita, Char Kuey Teow yang nak dibuat tadi tuh tak menjadiiiiiii. Maka yang jadinya adalah kuey teow basah. Takpo la. Anak2 semua suka. Kering kuali!



kata tadi kuey teow basah tapi tak nampak basah pun.hahaha...takpe lah..janji masuk perut

Mengutip point2 ke syurga atau ke neraka?

Pelik bin ajaib manusia ni....Kenapa lah duk bazirkan air liur tu untuk bercerita sana sini perihal seseorang. Berceritalah sekadar keperluan sahaja. Tapi kan.....itu lah manusia....tak cukup bercakap ari ni, to be continue pulak pada hari esoknya....huhuhu...berat66 gitu

Tau tak, bila anak Adam ni hidup atau selagi bernyawa, Malaikat Raqib Atid tak jemu2 duk tulis apa2 yang dia buat dan dia cakap. Samada benda tu baik mahupun buruk! 

So, berhati2 lah dalam setiap tindak tanduk kita kerana kita sentiasa ***dimuraqabah oleh Allah SWT.

Ingat lah adakah kita mengutip point2 ke syurga ataupun mengutip point2 ke neraka ! peaceeeee

***muraqabah=awasi 

Umur 40

Sedar dan tak sedar umur abi dah nak masuk ke angka 42. Huhu. kira dah nak separuh abad la nih. Patut la sakit situ sakit sini. Apa pun abi cukup bersyukur kerana dianugerahkan nikmat kesihatan olehNya. Walaupun ada la sikit2 penyakit Hypertension tu tapi tak la tinggi sangat. Syukur sangat n selalu. 

Apa yang perlu dibuat pada umur 40 an ke atas ni???

Tatkala umur hampir mencecah 40 tahun atau telah pun mencecah 40 tahun ke atas, seseorang itu dikira sebagai orang yang matang akal fikirannya, matang tindak tanduknya,apatah lagi tutur katanya mencerminkan seorang yang sempurna pemikirannya.
Tidak seperti kebudak-budakkan feilnya. Begitu juga percakapannya tidak seperti budak darjah 3!

Sahabat Nabi صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّ Qotadah رضي الله عنه - berkata, “Bila seseorang telah mencapai usia 40 tahun, maka hendaklah dia berhati-hati.” Maksudnya saat saat harus waspada.

Bahkan sahabat Abdullah bin Abbas رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَـا dalam suatu riwayat berkata, “Barangsiapa mencapai usia 40 tahun dan amal kebajikannya tidak unggul mengalahkan amal keburukannya, maka hendaklah ia bersiap-siap ke neraka.“

Ayuh kawan-kawan abi jom baca doa Nabi Sulaiman ini dan amalkan serta titipkan dalam setiap doa kita.


Saturday, August 12, 2017

First lesson of Qiyam

Cerita yang nak dikongsikan ni bukan untuk dibanggakan. Hanya untuk share bagaimana nak tarbiah anak2 sekadar dan ikut kemampuan kita selaras dengan kehendak agama atau lebih tepat lagi berlandaskan Sunnah Nabi SAW.

Alhamdulillah kelmarin, sepertiga malam jumaat dengan izinNya dapat juga abi gagahkan bersama2 dengan anak sulong mendirikan qiyam sepertiga malam. Dalam pukul 515 pagi dah bersiap untuk solat sunat. Sebelum tu, abi suruh along tidur awal seawal jam 9.00 malam. Tapi dia tidur pukul 9 lebih juga. Syukur ....senang along bangun daripada tidur.

Dengan izinNya dapat kami dirikan solat Sunat Tahajjud dan Solat Sunat Witir. Tak nak buat solat2 sunat yang banyak. Hanya itu sahaja sebabnya ia adalah FIRST LESSON dalam mendidik anak2 solat malam@qiyamullail. Dah lama abi idam2kan namun inilah peluang yang Allah gerakkan dan gagahkan untuk sama2 mentarbiah anak dalam mencari redha Allah SWT.

Tiada apa yang mampu abi ajarkan untuk kalian@anak2 melainkan untuk menjadi seorang hamba Allah yang soleh dan taat pada suruhanNya dan meninggalkan laranganNya. Nak diberikan harta memang tak banyak harta yang abi ada. Hanya ajaran serta didikan inilah yang mampu abi ajarkan kepada anak2 abi di akhir zaman ini. Hamba Allah yang bertaqwa Allah jaminkan kebahagiaan hidup untuknya dunia dan akhirat. Bekerja lah kat mana sekalipun ataupun apa2 jawatan sekalipun, TAQWA kepada Allah mesti berada di hadapan.

Jika anak abi seorang peladang@petani, abi tak malu. Asalkan menjadikan diri hamba Allah yang soleh dan bertaqwa. Apa guna berjawatan tinggi....lawyer,arkitek,doktor,guru, dll....kalau tiada bekalan taqwa dan amal soleh dalam diri. Kita bukan sahaja nakkan kebahagiaan di dunia sahaja semata2 malah akhirat lebih2 lagi kita tuntut dan mahu.

Amat susah untuk mendidik anak2 di abad ini lebih2 lagi di abad teknologi. Banyak kekangan dan cabarannya baik daripada ibubapa mahupun anak2 sendiri. Amat terasa hati bila terdengar ibubapa dapat solat dan bangun malam bersama2 anaknya seawal 7 tahun lagi. Ya Rabbi...daku amat lemah dalam mentarbiah generasi hari ini khususnya anak2ku.

11 Ogos inilah step pertama ke arah pendidikan berqualiti dalam keluarga abi. Doakan semoga abi dapat istiqamah dalam mentarbiah anak2. Dan kita semua sama2 dapat mengamalkan kehidupan sunnah sejajar dengan syariat. Amin.

Habis Qiyam, abi bawa along ke masjid dan dengar kuliyah Subuh. Usai kuliyah, kami makan roti canai pula sebagai pembuka selera di hujung minggu ini. Sengaja buat gitu nak suruh along rasa seronok dan tidak alergik untuk qiyam dengan abi.

Anak2 adalah aset dunia dan akhirat kita!


Wednesday, August 9, 2017

siap...

Baru siap mengedit butir@isi yang nak dibuat bunting. Bunting tu nak lekatkan kat dinding di lobi pejabat SAIS. Kerja yg diberi 2 minggu yg lepas baru siap pagi ni. Jam menunjukkan pukul 1.52 pagi.huhuhu..

esok pagi serahkan pada Syaidan mintak tolong dia hantarkan pd syarikat percetakan.

Rasa lega sikit kepala sebab 95% siap. Tunggu cetak je lagi.

Ok,,,nak gi minum cuka epal + madu sebelum zzzzzz...

selamat malam.

Tuesday, August 8, 2017

SKPMG2

Ari ni rasanya tak boleh nak stay sampai ke petang di sekolah. Kepala rasa pening semacam. Tak boleh nak fokus pada kerja. pikir pun serba tak kena . Jangkaan pentadbir nazir nak maghi check fail minggu depan. Sekitar 13 hb gitu. Boleh rebah nunggeng gini!

SKPMG2....penangannya membuatkan semo cikgu pening ppalo termasuk abi. Sekarang ni Bahasa Arab ada fail masing2. Sudah dipecahkan daripada bahasa2 antarabangsa yg lain.Kena cerai katakan. Cerai talak 'Bain'.huhu.Tak leh rujuk lagi. Kalau dulu satu fail. Sekarang tidak.

So, tepaksalah abi bertungkus lumus daripada '0' ...huhu...jeng kreng gini...Mana nak 'gaga' segala eviden bagai...Tuhan sajo yang tau.Kito wat kijo sore diri....Allahu musta'an.

Ari ni balik awal. Rasanya nak beli ayam. Tolong wife masak. Kasi hilang stress keje. Masak lagi best daripada susun@cari eviden...kalau rajin malam ni abi pergi ke bilik guru lagi. Ataupun stay kat rumah buat keje. Ya Allah berilah daku kekuatan untuk mengharungi hidup ini.

Sunday, August 6, 2017

Berdiri seorang perindu

jom layan lagu lagi....kasi feelinggggg skit....

summbat aarrr sari dua ni....macam2 keje datang dan tak pernah siap...

Tapi kalu takdop keje, boring pulak kan???

Lebih baik ada keje,tak perlu cari keeje

Orang yang takde keje, kena cari keje...hahaha...


Mimpi yang tak sudah


lama tak dengar lagu nih...time2 summat dengan kijo bagus gak layan lagu....ni antara lagu kegemaran abi zaman mudo2 dulu la....alaaaa abi kan geng2 80/90 an....

Ibnor Riza suaranya sedap. Lagu2nya pun sedap...menusuk kalbu

Wednesday, August 2, 2017

Apresiasi Pengakap



bergambar dulu sebelum menggigit ayam2


Cg Adnan dan Cg Zalizan antara orang kuat Pengakap....abi tak kuat maner....hehehe

tengah menjamu selera


Kontrol ayu dulu...sensei Zurina & Cg Arifah....Cg Zura tengah khusyuk daaaahhh

Si Bahari tu lah ketua kontijen Pengakap (berbaju putih)...orangnya very selamber


 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.