Monday, March 7, 2011

peluang hanya sekali..jarang dua kali

Assalamu'alaikum wbth

Entri kali ni nak ceritakan tentang kisah peluang jangan disia-siakan. Hidup kita ini adakalanya akan bertemu dengan peluang tanpa kita jangka. Dalam sekelip mata peluang itu boleh muncul dan dalam sekelip mata juga peluang itu boleh lenyap dan lesap meninggalkan kita.

Pernah satu ketika abi ditawarkan dengan jawatan pensyarah di sebuah maktab perguruan di Sarawak. Segala urusan dipermudahkan olehNya hinggakan seorang sahabat abi sanggup menolong abi urusan temuduga tersebut tanpa mengisi apa-apa borang untuk tapisan. Peluang terbuka di depan mata. Selepas tamat temuduga, pelbagai persoalan timbul dalam hati apa akan jadi jika abi meneruskan karier abi sebagai pensyarah. Pada masa itu kami baru menyambut cahaya mata baru yang ketiga. Ditolak dan dicampur segala positif dan negatifnya,,,abi memilih jalan ini.......pendidik di sekolah.


Kali ini, peluang sekali lagi datang menyapa. BSBPSK (KPM) ada menawarkan kepada guru2 semenanjung yang berkhidmat di Sabah dan Sarawak untuk pulang berkhidmat di sekolah SBP yang akan dibuka nanti. Beberapa buah sekolah bakal dibuka tidak lama lagi termasuk di Setiu, Selangor, Mersing dan Johor.

Adakah ini peluang keemasan bagi abi??? Kalau di Setiu mungkin YA tapi kalau di tempat lain,,,ermmmm!

gambar SM Sains Setiu dalam pembinaan
http://www.facebook.com/photos.php?id=1250040596#!/photo.php?fbid=1545331393786&set=a.1545328633717.2069580.1250040596&theater

4 comments:

data:comment.author/> said...

ape lg...rebut la peluang ni...hehe...lgpun bukan apa...ustaz pun dah lama kat sainsri...mungkin dah tiba masa cari pengalaman kat tempat baru pulak...tp kalo ustaz masih suka duduk kat miri, stay je la...hehe ;)

data:comment.author/> said...

dah lamak ngajar sitok bah! rasa mok tukar angin juak bah!

data:comment.author/> said...

10tahun...lama beno dah tu...hehe

data:comment.author/> said...

Assalamualaikum..buat istikharah la macam nak temu jodoh dulu..He3

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.