Wednesday, April 9, 2014

mana lebih penting?

Dalam kehidupan kita di alam fana ni, kita akan sentiasa berhadapan dengan situasi genting dan getir. Ketika hendak membuat pilihan antara dua benda@perkara yang berbeza, tak tahu mana yang lebih penting. 

Dalam membuat keputusan kita terjerat dengan persoalan mana lebih penting. Yang inikah atau yang itukah. Kalau ambil yang ini akan terpaksa mengorbankan yang itu. Kalau ambil yang itu akan mengorbankan yang ini. Bak kata pepatah Melayu ' ditelan mati mak diludah mati bapak'. huh! mana satu lah yang penting.....

Kekadang kita terpaksa mengorbankan keluarga kita demi kerjaya yang diceburi. Ada juga yang sampai tidak menghiraukan langsung keluarganya demi kerjayanya. Bagi abi itu tak boleh. Tapi ada juga yang langsung tidak menghiraukan kerjayanya bahkan lebih menumpukan kepada keluarganya. Yang macam ni pun tak boleh juga.

Cuba kita lihat di tempat kerja kita. Ada tak manusia seperti ini. Kerja sampai lewat petang baru balik rumah. Kononnya untuk menghabiskan @ menyiapkan kerja yang diberi. Cuba kita lihat juga ada tak manusia yang mana asyik tengok 'jam' jer. 2 3 minit nak habis masa dah terpacak  depan punch card untuk memasukkan kadnya. Enjin kereta dah pun dihidupkan. Siap pasang aircond lagi! 

Inilah warna warni kehidupan. Ada manusia yang kerjanya cukup simple sahaja dan tidak perlu berhadapan 'mana yang lebih penting'. Masuk opis, pergi kantin breakfast. Masuk opis semula, sembang2 dengan kawan-kawan. Cerita pasal isu semasa. Pastu buka FB pulak.....Layan FB 2 -3 jam. Jam 100 tengahari, tekak rasa haus dan perut pun berbunyi. Pergi ke kedai makan pula untuk makan tengahari. Jam 2 petang masuk opis semula. Cuba buka dan belek2 fail atau belek2 kertas yang belum setel lagi...Jam 445 dah mula nak berkemas. Tutup fail.Tutup komputer. Sebarang urusan tidak dilayan. 

Kesimpulannya kerjanya hanya bermula jam 2 hingga 445 petang. Mudah dan simple kan?!! Hanya 2 jam 45 minit kerja dalam sehari. Gaji sebulan yang dia dapat RM2000-3000 . 

Tepuk dada tanya Iman, berbaloikah kerja kita untuk manfaat diri, keluarga dan orang ramai? 

Cubalah fikir tentang keberkatannya.


No comments:

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.