Wednesday, September 30, 2015

Kenapa hidup susah ?

Adakalanya apa yang menimpa kita ini adalah berpunca daripada diri kita juga. Pernah tak kita terfikir apa yang kita buat selama ini semuanya betul? Pernah terdetikkah dalam hati kita apa yang pernah kita buat selama ini adakalanya salah dan  tersilap. 

Allah turunkan ujian dan bala kepada hambnya adalah untuk  mengajar hambanya. Ada juga Allah turunkan ujian adalah sebagai kifarah ke atasnya. Bukankah Allah telah menurunkan bala ke atas umat nabi-nabi terdahulu adalah untuk mengajar dan memberi pengajaran???Kaum 'Ad , kaum Thamud, kaum Lut dan banyak lagi, mereka ini semuanya telah dibinasakan. Kita yang hidup terkemudian ini ambillah pengajaran daripadanya. 

Melalui pengamatan mata kecil abi, hal ini bisa kita lihat di sekeliling kita. Ada orang yang hidupnya susah. Susah dalam mencari rezeki. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Ada anak yang ramai dan terbiar. Akibatnya anak-anak tidak mengenali dan mendekatkan diri dengan yang Esa. Soal ibadat dipandang enteng dan remeh. 

Ada orang yang rezekinya melimpah ruah. Nak makan tujuh keturunan pun tak habis. Boleh enjoi sana sini. Makan yang sedap-sedap belaka. Tapi satu saja yang tidak  mencukupinya.......hatinya tidak tenang. Pabila kita melihatnya, kita nampak dia adalah orang yang bahagia, tapi sebenarnya tidak.
"Memiliki kemewahan dunia itu tidak semestinya memiliki hati yang tenang."
Cubalah jangan berburuk sangka sesama sendiri. Kelak hancur kita. Hati kita takkan tenang selamanya. Bila nak bekerja hati kita akan rasa resah dan gelisah. Nak buat itu dan ini semuanya akan susah.Fikiran berkecamuk. Tidak fokus.

Hal ini kembali kepada apa yang telah kita lakukan.Mungkin kita ada iri hati dan dengki kepada kawan kita, Allah akan balas ke atas diri kita atau ahli keluarga. Kalau kita suka aniayai orang lain, tidak mustahil suatu masa nanti Allah akan aniyai kita atau ahli keluarga kita pula.

Betullah kata pepatah "Buat baik berpada pada, buat jahat jangan sekali" 

Renung-renungkan. 


No comments:

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.