Monday, January 28, 2019

Bos baru @ pengetua


Ni gambar bos baru aku, Cikgu Zan Nain Bin Senin. Orang Johor. Sekolah lama dulu sebelum masuk SAIS adalah SMK Pelong.

Selamat datang Cikgu Zan. Ahlan wa sahlan.

Sepatutnya posting ni awal2 dulu lagi aku dah siar tapi memandangkan masa yang tak mengizinkan. Takpe lah lagipun ni bukan web rasmi sekolah. Ni web peribadi aku dan suka hati aku lah nak tulis apa2 pun dan bila2 masa.

Lastly, selamat bertugas di  SAIS buat Cg Zan Nain. Kami mengalu2alukan kedatangan anda.

bukan kerja aku lagi

Tahun 2019 adalah tahun yang aku rasa sedikit lega dan boleh menarik nafas sedikit berbanding tahun2 lepas. Tahun lepas nak bernafas pun sekok dan ssumbat.

Tahun ni aku dah tak pegang apa2 AJK dalam majalah sekolah lagi. Dah bebas@freedom. Kata orang macam dah terlepas hutang 1000. Ni yang aku duk tunggu selama ni. Aku ni spesis yang susah nak bersuara bila ada rasa tak puas hati. Bukan jenis aku la jaja sana sini. Paling komang pun aku akan tulis dalam blog ni ataupun dalam twitter.

Tu lah caranya aku melepas perasaan aku. Aku menulis tapi bukan berkarya. Berkarya jauh sekali sebab aku bukan orang seni.

Tahun ni aku kena lebih fokus kepada Panitia Bahasa Arabku. Banyak sangat fail yang belum terbuat. Tiap2 tahun aku jadi lemah semangat bila sebut tentang fail panitia. Ye lah aku sendiri pun tau, aku takdang tangan untuk membuat itu semua.

Begitu juga dengan tugasan yg lain, selaku guru penasihat Persatuan Bahasa Arab dan Timbalan Setiausaha BADAR.

Rasa macam pembahagian tugas tahun ni lebih adil berbanding tahun sebelumnya. Syukur!

Tuesday, January 8, 2019

Bertemu kembali di 2019

Assalam rakan2....

Bertemu kembali di tahun 2019. Alhamdulillah masih lagi diberikan kesihatan tubuh badan untuk mengabdikan diri kepada Si Pencipta. Begitu juga dapat menjalani rutin harian di tahun baru seperti tahun2 sudah.

Bagaimana dengan tahun 2018 anda???

Tentu banyak pahit dan manisnya.  Yang pahit tu jadikan teladan dan sempadan. Yang manis tu jadikan memori terindah dalam kamus kehidupan anda. Sweet memories gitewwww!

Perjalanan seseorang tak sama dengan seseorang yang lain walaupun ianya adik  beradik dan sebumbung rumah. Hari2 yang sudah berlalu tak sama dengan hari2 yang mendatang. Kita mampu untuk merencanakan hari esok tapi belum tentu kita diizinkan olehNya untuk melaluinya.

Kita mampu untuk merancang sebanyak mana kebaikan yg ingin dibuat tapi belum tentu Allah izinkan kesemuanya.

Semuanya tertakluk pada qadak qadar Allah yang tertulis.
wallahua'lam.
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.