Saturday, August 28, 2010

Ayah dan sahur

Kali ni rasa nak cerita tentang kebaikan ayah sendiri yang dia buat pada orang lain khususnya jiran-jirannya. Setiap kali tibanya Ramadhan, pada awal puasa, ayah akan cuba mengejutkan jiran-jirannya untuk bangun sahur. Dia akan melihat rumah-rumah yang masih lagi gelap dan akan pergi mengejutkannya.

Kali terakhir abi masih ingat ketika mana abi masih bersekolah (kali terakhir puasa ngan famili), ayah akan pergi untuk mengetuk pintu rumah jiran. Sahur.....sahur..... itulah bait ringkas yang dilafazkan ayah.

Moga ayah abi terus istiqamah dalam amalannya untuk mengejutkan jiran-jiran bangun sahur.

Ini kisah mek (emak) abi pula....
Dia ni selalu sangat tak kisah tentang jualannya-kedai runcit. Setiap petang dia akan buka kedai runcitnya. nak bagitau tentang baiknya dia dengan jiran-jiran, selalu dia menghalalkan 10 sen & 20 sen jika jiran-jiran tidak cukup duit.

Monday, August 23, 2010

Lawatan Pengarah SBP

ketibaan Tuan Pengarah, Puan Ashah Bt Samah disambut dengan paluan kompang

beramah mesra dengan guru. "Hai puan! masih ingat saya lagi?" usik cikgu Azmi yg berbaju merah.

beramah mesra dengan pelajar

Thursday, August 12, 2010

aku dan terawih


Terlebih dahulu abi nak ucapkan selamat menjalani ibadat puasa buat tetamu cyber dan pengunjung blog ceritaabi ni. Moga segala amalan kita diterima olehNya.

Terasa ingin mencoretkan kenangan 4-5 tahun ke belakang berkisar tentang solat terawih. Kedatangan bulan ini yang penuh dengan rahmat dan barakah daripadaNya tentunya diimpikan oleh setiap insan dan mukmin. Bahkan bagi mereka yang benar-benar ingin beramal di dalam bulan yang mulia ini akan menggunakan ibadahnya semaksima mungkin.

Bagi abi peluang untuk berterawih setiap malam secara berjemaah selama sebulan di masjid adalah sesuatu yang mustahil dek kerana kerja malam. Warden asrama. Kerja ini memerlukan pengorbanan masa sehinggakan tidak sempat solat terawih berjemaah di masjid. Abi terpaksa turun awal lebih kurang jam 7.30 malam untuk memantau pergerakan pelajar prep malam.

Walaubagaimanapun, nawaitu untuk solat terawih di rumah tidak juga dapat dilaksanakan kerana badan telah letih bekerja siang dan malam. Akhirnya hilang satu malam dan begitulah seterusnya .....(memang kecewa tidak dapat berterawih setiap kali duty, hinggakan jealous tengok kengkawan pi solat :( ) Begitulah pada tahun-tahun berikutnya.

Alhamdulillah pada tahun ini, abi tidak lagi menjadi warden, dan ini memberikan satu sinar harapan pada abi untuk memaksimakan ibadat khususnya solat terawih di masjid. InsyaAllah moga-moga Allah berikan kekuatan kpd abi berterawih selama 30 hari di madrasah Ramadhaniah ini.

Sunday, August 8, 2010

Hari Sukaneka PASTI & Hari Keluarga

Antara hadirin@ibubapa yang hadir. Kali ni cukup meriah kerana ia menggabungkan 2 PASTI

membuat barbeque ayam & daging. Kelihatan Abe Mat menunjukan skillnya

Angah (Jazlan) mengisi air dalam botol

aktiviti menyesuaikan huruf dalam menerapkan KBKK kpd murid

sumbat gol! sumbat gol sendiri.....permainan yg tiada skill langsung :)

permainan bola jaring

diadakan juga jalan ketam untuk ibubapa

sebahagian peserta bergambar kenangan
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.