Tuesday, February 15, 2011

Dengan kelemahan yang ada....

Salam Maulidurrasul 1432 H diucapkan kepada semua blogger2 yg membaca blog dan mengunjungi blog abi.

Dah lama tak isi dengan cerita2 dalam blog ni. Maklumlah otak rasa letih pabila balik dari kerja. Tangan ada juga gerak2 nak on komputer tapi tak kesampaian. Itulah kelemahan abi yang ada...

Bila tiba bulan Maulud ni, kebanyakan di surau2 dan masjid2 sibuk nak cari penceramah utk bagi ceramah ttg maulud. Kali ni abi kena bagi ceramah kat Surau Darus Salam, Taman Bumiko. Tak jauh dari rumah.

Masjid & surau hauskan ilmu
Banyak lagi masjid2 dan surau2 tak diisi dengan ceramah2 maulud. Mana pergi "mereka" yang lain ni? Kalau nak ikutkan diri abi sebenarnya pun tak layak juga bergelar penceramah. Kita taklah setanding dan sehebat mereka di semenanjung seperti TGHH, TGNA, Mahfuz, Dato' Sri Anwar, Dr Mujahid, Ust Nasruddin Tantawi dan banyak lagilah....tak terbilang dek jari ...tapi bila difikirkan apalah gunanya kita yg bergelar guru ni tak aplikasikan ilmu yang ada. Boleh bercakap dalam kelas, kenapa tidak boleh bercakap di surau? Pedagogi tak samakah? Kalau masih berdiam diri maka lambatlah Islam itu nak sampai ke masyarakat.

Berceramah dengan nada bercakap
Ramai yang tak faham bila dijemput sebagai penceramah, terbayang di fikiran seolah2 ceramah berdentam dentum. Bersemangat dan mempunyai suara yang lantang berbicara. Petah bercakap. Bagi abi kalau nak diikutkan itu semua, maka kriteria di atas tiada dalam diri abi. Adakah itu bermakna kita tak boleh bercakap? Ya, kita harus bercakap dan menyampaikan Islam kepada masyarakat walaupun dengan kelemahan yang ada dan serba kekurangan.

Mengasah bakat yang tiada
Abi dapat rasakan perubahan diri yang berlaku. Dulu amat rasa takut bila berhadapan dan bercakap di khalayak ramai apatah lagi memberi ceramah agama. Bila dah dibiasakan sebegitu maka sedikit demi sedikit ketakutan akan hilang dan dapat melatih kita untuk menyusun percakapan dengan baik. Sebagai contohnya, pada awalnya kita tak pandai bermain badminton, lama kelamaan bila dah sentiasa beriadhah maka kita akan dapat skill @ kemahiran bermain badminton. Cukup simple kan! Kalau kita ada hobi dan mendalami hobi itu betul2 maka kita lebih tahu selok beloknya. Jom asah bakat yang tiada menjadikannya ada dalam diri demi kepentingan ISLAM. Maaf, jangan terasa,,,,jangan sibukkan diri berjam2 untuk berdakwah di alam cyber. sibuk2kan diri ke masjid2 dan surau2.

Kenapa bukan kita ?
Seringkali terjadi tolak menolak dalam usaha dakwah ini. Kaulah dulu,aku tak pandai. Aku tak boleh. Aku belum bersedia. Wahai sahabat....komunikasi itu akan berkesan jika apa yang kita sampaikan difahami oleh pendengar. Bukak mulut, bercakaplah. Tak semestinya lantang bersuara seperti Suharto. Mempunyai metafora dan bahasa berbunga2. Oleh itu siapa lagi kalau bukan KITA.

2 comments:

data:comment.author/> said...

salam ust,
tahniah atas entry ni. Tertarik dengan kata2 ust, jgn ebrdakwah di alam cyber aje, kena turun juak kan ust..jazakallah

data:comment.author/> said...

Teruskan berdakwah..setuju sangat2 dengan pandangan ustaz

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.