Thursday, August 18, 2011

final Ramadhan

Ramadhan dah masuk hari ke 19. Fasa ke 2 @ pusingan ke 2 dah nak habis. Dah nak masuk ke pusingan ke 3. Kalau nak dikira pusingan pertama adalah merupakan pusingan saringan manakala pusingan ke 2 adalah merupakan pusingan semi final dan pusingan ke 3 adalah merupakan final. Macam permainan bola sepak.

Tak ramai yang dapat masuk final. Hanya mereka yang bertaqwa kepada Allah sahaja yang berhak mendapat juara. Mengapa ???

Contoh yang paling dekat dengan kita adalah apabila kita mengunjungi masjid2. Para jemaah makin kurang sekarang ini. Baik yang muda mahupun yang tua. Ke manakah mereka ini ??? keletihan akibat minum air tebu yang banyak ? ataupun keletihan kerana melahap nasi beriani dengan begitu enak sekali hingga terlupa nak bersolat terawih. Ataupun santai depan tv sambil menghisap dunhill @ menggulung rokok daun berisikan tembakau darat dari Thailand ???

Pada pusingan terakhir inilah Allah nak uji kita dengan berbagai2 ujian. Bukan sahaja ujian lapar dan dahaga tetapi ujian yang membuatkan kita lupa tentang malam lailatulqadar. Kita akan ghairah dalam nak menyambut Aidilfitri. Macam2 difikirkan bermula daripada kuih raya, ketupat lemang, baju raya dengan beraneka temanya dan lain2 lagi. Belum dikira lagi kek lapis Sarawak yang ditempah di kedai2 berhampiran ataupun orang perseorangan.

Oh Ramadhan,,,,banyak yang mencemarimu....mereka menyambutmu dengan gembira sekali tetapi pemergianmu tidak dihiraukan....

Ya Allah pertemukanlah aku dengan lailatulqadar....amin


Monday, August 15, 2011

tarbiah berterusan...

keletihan dan tertidur atas sofa akibat berpuasa...

Tahun ini @ Ramadhan ini, abi dan ummi bertekad untuk mentarbiah anak sulong kami untuk berpuasa. Alhamdulillah hasilnya @ objektif hampir tercapai!

Wildan anak sulong(8 tahun) kami dah dapat membiasakan diri untuk berpuasa. Sebelum itu kami bertubi2 memberinya nasihat @ motivasi pasal puasa. Sebagai persiapan minda dan badan untuk puasa.

Sehingga ke hari ini (hari ke 15) Wildan hanya 3 hari sahaja tidak dapat berpuasa. 2 hari daripadanya memang kami sengaja tak mahu beri dia berpuasa ditakuti dia kekurangan air dalam badan. Masa hari dia tak puasa tu, kami paksa dia minum air banyak2. Satu hari lagi tu, dia tak dapat menahan hausnya lantas berbuka puasa....

Semoga tarbiah kami untuk menghasilkan generasi Al Quran akan tercapai.

Nisfu Ramadhan

Sekarang dah masuk ke Nisfu Ramadhan....tinggal lagi nisfu.

Di bulan barakah ini agak keberatan sedikit jari jemari ini untuk memetik a b c pada komputer...oh letihnya dan malasnya. Selepas iftar bersama keluarga, bersiap pula untuk berangkat ke masjid Bandar Permaisuri untuk solat terawih. Jam 945 malam tamat solah dan badan terus direbahkan di atas toto@blanket....begitulah seharian....

Bangun pagi untuk bersahur bersama sang isteri dan anak sulung, Wildan. Kemudiannya menunaikan solat Subuh diikuti dengan tadarrus AlQuran sebelum berangkat ke tempat kerja.

Di tempat kerja pula, memang sudah ditetapkan untuk bergilir-gilir bersama seorang ustaz lagi (Ust. Amran Nassan) untuk menyampaikan pengisian rohani kepada guru-guru dan staf dalam sesi Madrasah Ramadhan.

Jam 1.15 tengahari, bersiap untuk menunaikan solat Zohor bersama kawan-kawan di Surau At Taqwa. Jam 2 petang barulah dapat pulang ke rumah.

Sebelah petangnya, ronda-ronda cari makanan di pasar@pasar Ramadhan ....

" Ya Allah berkatilah kami dan rahmatilah kami di bulan barakah ini"....amin
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.