Monday, November 28, 2011

moga ummi n baby ok


Selepas menjalani pemeriksaan baby di klinik kesihatan Kemahang, doktor mengesyorkan agar ummi pergi ke hospital daerah Tanah Merah untuk merujuk pakar. Lewat jam 3 petang abi dan ummi bergegas ke sana.

Tiba waktu Maghrib, doktor masih lagi tidak dapat membuat pemeriksaan ke atas ummi memandangkan ramainya ibu-ibu yang akan bersalin dan pada ketika itu beliau berada di bilik pembedahan. Tiba masanya, doktor mula memeriksa keadaan ummi dan kandungannya. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik dan dalam pemeliharaan Allah.

Tiada pengharapan selain kami mengharapkan daripada Allah agar ummi dan baby di bawah pemeliharaan Allah dan dipermudahkan segala urusan.Amin.

Friday, November 18, 2011

pantang menyerah


Pantang menyerah sebelum berundur. Begitulah prinsip yang dipegang abi dalam menghadapi situasi kini dalam usaha memastikan agar ummi dapat pindah ke Terengganu.

17 November- abi berangkat bersama-sama rakan setugas (Ust. Khairul Azman, GPK Kemanusiaan) dan Mohd Fakaluddin Jusoh (kaunselor SM Sains Setiu) untuk pergi ke Putrajaya bagi membuat rayuan isteri. Bermalam sekejap di rumah (Pekan) Ust Khairul bagi menghilangkan penat lelah dan mengcas semula bateri badan yang kian habis.

Jam 7 pagi abi bersama dua rakan yang lain meneruskan perjalanan ke Putrajaya. Lebih kurang jam 11 pagi tibalah di pejabat/perkarangan KPM. Selepas mendaftar di buka rekod pelawat, terus abi dipanggil oleh salah seorang staf pejabat di situ untuk masuk ke dalam bilik mesyuarat (perbincangan). Terkejut abi apabila melihat pegawai yang mengendalikan kes rayuan itu adalah berbangsa Cina. Mana pergi MELAYU/pegawai jQAF yang lain ???!!! Dah bercuti???huh!macam budak sekolah cuti..

Hampa yang teramat sangat apabila pegawai tadi mengatakan bahawa tiada rayuan buat masa ini. Keputusan sebagaimana dalam internet MUKTAMAD. Walaubagaimanapun, dia mengatakan akan menerima surat rayuan agar tidak mengecewakan orang yang hadir!

Begitulah keadaannya bagi yang nak pergi membuat rayuan. Skema jawapan yang sama keluar dari mulut pegawai/penjawat awam di KPM setiap tahun. Memang rasa sedih sungguh dan sakit hati dengan jawapan yang diberikan.

Wednesday, November 2, 2011

bermula hidup baru


Bermula hidup yang baru bagi abi. Dalam 2 3 hari kepala terasa pusing yang amat sangat. Ingatkan pada mulanya adalah petanda awal demam. Abi mula mengambil Panadol active fast selepas satu hari tak dapat bertahan menahan kesakitan. lega sekejap.

Selang beberapa hari datang lagi peningnya. Semalam, waktu pagi, tanpa melengahkan masa yang ada abi menemui doktor. Doktor mula memeriksa tekanan darah. 190/110 = hypertension **&^%$#@.

Doktor memberikan abi sebiji pil bagi menenangkan darah dan mengembalikan darah ke paras yang normal. Alhamdulillah turun sedikit selepas 15 minit. Doktor mula memberikan tips-tips penjagaan kesihatan khususnya yang berkaitan dengan darah tinggi.

Sebelum beredar daripada pemeriksaan, sempat abi berseloroh dengan doktor. "Doktor, saya ni high blood bukannya apa...tapi disebabkan isteri saya dah lama berjauhan dengan saya". Ketawa doktor dan nurse tanpa berkata apa-apa. (Mungkin mereka mengiyakan juga kata-kata abi) :)
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.