Sunday, January 1, 2012

cerita awal tahun baru 2012

Saja nak cerita pada hari awal tahun baru ni. Seperti biasa abi akan pergi bekerja ke Setiu seawal jam 530 pagi. Tapi hari ni abi tak turun awal sebab meeting mula jam 830 am. Abi turun jam 630 am.

Dalam perjalanan hujan masih renyai2 lagi. Terus dibuka siaran radio Kelantan FM. Layan berita sekejap sambil fikiran mengelamun....Tiba di Machang, abi singgah sekejap untuk beli nasi lemak rm 0.80 sen. Huh! ada lagi nasi lemak harga serendah tu pada zaman ni. Beli 2 bungkus untuk makanan tengahari dan RM1.00 kuih cekmek dan roti goreng. Kuih tu abi belasah dalam kereta semasa drive ke Setiu. Buat alas perut.

Di pertengahan jalan, abi terlihat kelapa2 bertaburan atas jalan. Abi tak pikir @ syak apa2. Abi teruskan perjalanan lagi dan ternampak semua kereta berjujuk (bhs Kelate: berbaris) atas jalan. Oh rupa2nya air naik dan banjir. Tempat tu namanya Tok Dor.

Teruskan perjalanan lagi dan tiba di Mukim Guntong, jalan sesak. Tak boleh lalu sebab air banjir melintas jalan.laju pulak tu. Habislah keta Atos abi ni. Tunggu lebih kurang sejam, so abi memberanikan diri meredah air banjir tu. Syukur selamat.

No comments:

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.