Tuesday, February 21, 2012

merawat dalam van

Tatkala abi sedang mengajar dalam kelas, seingat abi sedang ajar Bahasa Arab. Tetiba ada call daripada PK1. "Ustak ! tolong maghi pejabat sekejak". Dalam kepala otak abi timbul seribu satu persoalan....Nampak macam penting sangat.

Tiba di pejabat, abi lihat beberapa berkerumun dekat van. Seorang pelajar perempuan sedang bertempik (kena rasuk benda tu). Dia minta agar dia dibawa pulang dan taknak belajar di sini. Dalam hati abi, ini kes berat ! Setahu abi biasanya pelajar yang kena rasuk kat sekolah ni dia tak sedarkan diri. Tapi yang ini meronta-ronta dalam van minta dihantar pulang ke rumah. Lupa nak bagitau, sebenarnya pelajar tu datang nak melapor diri selepas balik bermalam. Tiba je di kawasan sekolah terus dia mengamuk tak tentu hala!

Pengetua dan PK1 minta abi rawat budak itu. Beberapa potongan daripada ayat Al Quran dibacakan terhadap pesakit ketika mana dia tak sedarkan diri dalam van itu. Makhluk dalam tubuh pesakit itu kesakitan tetapi berdegil untuk keluar. Ayat pemanas dan pemukul jin terus dibaca tetapi tetap berdegil. Dalam hati abi, ini tentu kes luar biasa.

Selepas daripada itu abi jumpa parents nya dan menanyakan hal @ keadaan budak itu. Si bapa menceritakan sebelum itu dia dan isterinya jatuh sakit. Bila dah pulih anaknya pula yang jadi macam tu. Oh ini kes berpunca dari rumah dan kes sihir ni. Ni bukan kes disampuk jin jembalang dari kawasan sekolah ni. Abi memberhentikan rawatan.

Abi nasihatkannya agar dia pergi mencari perawat untuk merawat anaknya. Rawatan yang terkena sihir memerlukan masa yang agak panjang. Abi dalam masalah merawat kes sihir ni tiada lagi pengalaman. Just sekadar mengusir jin-jin prebet dan nakal-nakal je. Yang macam tu InsyaAllah boleh tolong.

No comments:

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.