Saturday, July 21, 2012

hari pertama puasa

First Ramadhan, 21 Julai 2012, Sabtu di Kg Air Sejuk, Setiu. Alhamdulillah kami sekeluarga dapat berpuasa sama2 pada tahun ini.

Anak sulong abi dah mula berpuasa juga pada hari ni. Semangatnya berkobar2 untuk puasa. Katanya tak rasa apa2 bila puasa...dahaga pun tak...lapar pun tak...

so, selamat menjalani ibadat puasa buat kengkwan semua...

Thursday, July 19, 2012

Kem Jati Diri tingkatan 4

Buat julung kalinya diadakan kem jati diri khusus untuk tingkatan 4 di PLKN Padang Kacong, Marang. Abi bersama 12 ajk guru yang lain bermalam di sana mulai 16-18 Julai 2012.

Semoga kem ini memberi manfaat kepada pelajar-pelajar tingkatan 4 dalam membentuk jati diri khususnya sebagai muslim yg beriman dan bertaqwa kepada penciptaNya.

Sunday, July 1, 2012

Azzam demam

Hampir seminggu anak abi demam, Azzam. Pada mulanya selsema bercampur batuk. Diikuti dengan demam pula. Kalau dilihat tu macam gigi nak tumbuh. Demam tumbuh gigi.

Kalau cerita pasal demam anak2 ni, memang abi dan ummi akan tiada percaturan lain lagi melainkan buat syif untuk bergilir2 pada waktu malam. Si ummi pula asyik balik lewat petang kerana terlibat dalam Kem Bestari Solat di sekolah. Bila malam menjelma, masing2 letih. Hu hu beginilah kami suami isteri melayari  rumah tangga semenjak dapat anak pertama lagi.

Tak boleh nak biarkan ummi keseorangan yang menjaganya walhal sama2 bekerja. Anak ummi anak abi juga!


 "Bagi yang baru kawin tu, dan baru nak timang anak bersedialah anda semua dengan situasi begini. Suami dan isteri jangan cepat melenting! Di sinilah kesabaran kita diuji. "


Memang kepala kami bila pergi kerja tu pening2 lalat sikit. Kerja abi banyak yang terbengkalai dan tak dapat nak siapkan. Analisis item examnya....post mortemnya....kertas kerjanya...PBS nya....fuhhhhh banyak giler beb...sengsara kalau difikirkan. Nak buat time di sekolah kepala pening dan pusing. Balik rumah pula melayan karenah anak2...

Cubaaaaannnn....

Ya Allah kuatkanlah kami...

Ni'mat


Alhamdulillah dah lama dok mengidam nak pakai Innova.Kini hasrat dah tercapai. Pada mulanya di awal perkhidmatan abi, rasanya mustahil nak pakai kereta semahal ini tapi bila dicheck n balance semula rezeki yang Allah berikan ke atas kami pada tahun ini, kami mampu.

Syukur abi panjatkan atas ni'matMu ke  atas kami semua. Alhamdulillahhhhh

Doa bila mendapat sesuatu yang baru:

Allahumma inna nas aluka khairaha wa khaira ma jabaltaha 'alaih wa nau'zubika min syarriha wa syarrima  jabal taha 'alaih.
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.