Tuesday, October 30, 2012

Pi Bi Es

PBS (pentaksiran berasaskan sekolah). Bagi segolongan guru yang mengajar tingkatan 1 pada tahun ni tentu penat sekali. Akhir Oktober  ni semua guru kena key in "band" dalam sistem PBS ni.

Abi tak terkecuali dalam masalah ni. Mengajar subjek P.Islam. Satu habuk pun belum dimasukkan dalam sistem ni. Bukan setakat abi sorang je malahan ramai lagi yang masih 'hanging'....kita tunggu dan lihat nanti...

Adha dan Imtihan

Imtihan @ ujian akhir tahun datang menjengok budak2 SAIS di musim Zulhijjah ini. Musim haji. So budak2 @ guru2 sambut Adha dengan sederhana sahaja. Cuti yang dibekalkan pun pendek juga. cuma 4 hari.

Adha kali ini abi memang tak berniat nak "korban". Tapi bila pulang ke rumah si ayah bertanyakan abi nak ke tak korban tahun ni. Ayah abi ni memang nak pernah miss untuk buat korban baik untuk diirinya mahupun ahli keluarganya. Fikir punya fikir ambillah abi 1 bahagian daripada 7 bahagian lembut tersebuttttttt!

RM 250 satu bahagian daripada 7 bahagian. Memang murah. Semua orang kata lembu ayah murah. Ayah abi dalam bab jual beli lembu memang tak berkira sangat pasal $$$$$. Janji dia dapat memenuhi hasrat @ nawaitu orang lain. Rata2 harga sebahagian RM350-400. Memang jauh sakan dengan harga pasaran!

Sepatutnya hari Ahad abi perlu beraya di Kemahang lagi tapi abi telah bertolak awal sehari ke Setiu memandangkan banyak kertas budak2 yang belum disemak lagi. So bertolaklah kami pada Sabtunya. Memang penghuni yang pertama sekali sampai daripada bercuti!

lembu ni adalah teman ayah sehari2. Abi ada gak share sekor dalam banyak2 tu

Monday, October 15, 2012

Azzam 10 bulan


Hah ni dia wajah hero abi yang ke empat, Azzam. Kini umurnya dah masuk 10 bulan. Macam-macam perangai dah ada pada bulan yang ke 10. letih abi dan ummi dibuatnya. Yang paling seksa sikit adalah terpaksa berjaga sehingga lewat malam. Kekadang tu sampai jam 1 pagi. Bengkak mata kami jadi "jaga"....

So, apa-apa hal sekalipun dia tetap anak kami dan semoga dia menjadi insan soleh untuk abi dan ummi serta agamanya. Amin.

Wednesday, October 10, 2012

Tragedi ummi

Mungkin semalam adalah hari yang kurang menyebelahi ummi. Macam hari-hari biasa ummi pergi hantar si Azzam ke tempat asuhan. Nak jadikan cerita....masa dalam bilik tu, selepas ummi letak Azzam dan mahu bangkit daripada duduk, dia terkejut kepada seorang budak yang berada di belakangnya.

Bila ummi terkejut dan tidak mahu terjatuh @ tertimpa atas budak tu dia pun merebahkan badannya atas lantai. Kalau ummi tak buat macam tu berkemungkinan besar habislah si budak kecil tadi kena tindih! jadi cerita lain lah pulak.

Bila begitu, ummi terjatuh dalam keadaan tangan @ sikunya dahulu terjatuh sebelum badannya. Kira macam golkeeper lah. Akibatnya sikunya bengkak dan sakit.

Ummi surender untuk bawa keta pergi tempat kerja. Abi yang pergi hantar dia...

Moga apa yang berlaku ni,,,ada hikmahnya untuk kami berdua

Ragam Azzam - 9 bulan
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.