Tuesday, April 27, 2010

APCAPC adalah Anugerah Perkhidmatan Cemerlang yang diberikan kepada pekerja-pekerja @ pegawai kerajaan yang mana telah menunjukkan perkhidmatan dan prestasi yang cemerlang pada tahun tertentu. Ianya diberikan kepada pegawai yang memenuhi kriteria -kriteria seperti dapat melaksanakan tugas yg diberikan dengan jayanya, memberikan sumbangan kepada masyarakat atau orang lain dan sebagainya.

Soalnya adakah APC ini boleh dikatakan "Aku Pilih Cikgu"? Yang memberinya adalah orang atasan (pengetua @ guru besar @ PPD). Bila bercakap dengan kawan-kawan pasal APC ni, banyaklah kedengaran suara-suara dari belakang......
" eh ye ke dia yg dapat....keje tak seberapa pun..."
"....kalau nak banding si A dengan si B, bagus si B yg dapat ..."
" selalu dok lepak je time keje..."
"....kaki bodek bos tu,,keje sendiri tak buat, keje orang lain buat..."

Bagi mereka yang mendapat APC adakah kita termasuk dalam golongan di atas? oh...Ya Allah wal 'iyazubillah.minta dijauhi.

Tapi yang pentingnya sebenar dan sesungguhnya APC tu "ALLAH PILIH CIKGU" supaya cikgu terus semangat menabur bakti kepada sekolah,anak didik & masyarakat.

Sunday, April 18, 2010

majlis ilmu di hujung minggu

Hujung minggu ni kami sekeluarga menghabiskan masa dengan menghadiri majlis ilmu bersama Mudir Pondok Darul Qurra’, Al Fadhil Ustaz Hj Zulkifli Ismail dari Melaka.


Banyak iktibar yang dapat diambil daripada pengajaran al fadhil ustaz:

1) seorang muslim lebih-lebih lagi daie wajib menguasai semua ilmu termasuk fekah, tasauf, tauhid dll.

2) Harapan masyarakat kepada ustaz/ustazah amat tinggi.Oleh itu jangan leka dan syok dengan kemewahan dunia seperti anak pinak, isteri, rumah dll…Turunlah memberi kefahaman dan kebajikan kepada masyarakat.

3) Sepatutnya ustaz/ustazah adalah orang yang berada di saf hadapan dalam menghulurkan bantuan dan kebajikan kepada masyarakat tapi sebaliknya orang yang bukan bergelar ustaz lebih terkehadapan…di mana ustaz????

4) Menyeru kepada makruf dan melarang daripada munkar adalah kewajipan setiap muslim. Masuklah ke dalam badan gerakan Islam@ harakah Islamiah.

5) Hidup berjihad dan mati berjihad adalah satu kemuliaan di sisi Allah. Tanamkan dalam diri untuk mati dalam keadaan jihad.

Dapat jalan sudah

Dalam beberapa detik ni timbul rasa nak update blog sebab lama sangat tak jengok….almaklum kerja berlambak.

Kali ni nak cerita si anak abi yang ke 3 tu dah dapat berjalan. Umur baru masuk 1 tahun 2 bulan. Syukur alhamdulillah atas segala sesuatu. Tiada apa-apa kecacatan yang berlaku.

Cuma yang dibimbangkan satu je,,,,bila letak di rumah pengasuh takut dilanggar oleh abang-abang senior. Mereka tu bukannya brek makan sangat. Kelak terpelanting si Furqan ni. Minta dijauhi perkara sebegitu.

Part anak dapat berjalan adalah salah satu daripada tanda kegembiraan ibu dan ayah. Selain daripada melihat mereka ini dapat bercakap.

Sunday, April 11, 2010

Skuter untuk Jazlan

bergaya dengan basikal skuter barunya

Baru-baru ni Jazlan dah dapat nombor 2 daripada 14 murid dalam ujiannya di PASTI. So abi belikannya sebuah skuter tanpa enjin. Dihidupkan dengan tolakan kaki kanan @ kiri di atas lantai! Tapi awas orang dewasa sik dapat naik....

Satu je komen daripada gurunya,,,,si Jazlan ni malas utk buat homework. Ni yang buat abi dan ummi pening kepala sikit. Dah banyak kali disuruh tapi tak mahu. Sampai pernah satu tahap abi terpaksa pegang tangannya untuk buat homework. Oh anakku...


PPDa
Tuesday, April 6, 2010

senario sarawak kinek tok


Betapa sedih dan pilunya hati apabila melihat sepasang keluarga tinggal di rumah sedemikian rupa. Di mana perginya mereka yang bertanggung jawab untuk menjaga kebajikan orang di bawah jagaannya.

Amat terkejut rasanya apabila melihat rumah yang beratapkan nipah masih terdapat di abad ini. Abi pun pernah mendiami rumah sebegini suatu ketika dahulu. Tapi pada masa tu adalah sekitar tahun 1975-1980. Abi masih kecil lagi. Pada masa tu ibu dan ayah bekerja sebagai petani sebelum menjadi peneroka felda.

Sunday, April 4, 2010

tidak dapat tidur


Beberapa minggu lepas seorang ibu mengadu pada abi bahawa dia tidak dapat tidur malam. Hampir 3 malam tidak dapat tidur. Fikirannya meracau dan mengganggu. Dia minta beberapa doa daripada abi.

Dikongsikan beberapa doa yang abi berikan padanya:-
1) Al fatihah 2) ayat 1-5 surah al baqarah 3) ayat al kursi 4) 4 qul

Diamalkan waktu pagi dan malam selama beberapa hari.

Alhamdulillah selepas beberapa hari beliau sudah dapat tidur dengan nyenyak.

Picassa google

salah satu hasil daripada picassa google....

Assalamu'alaikum wbth....

Kali ni nak kongsikan bagi mereka yang berminat dan belum lagi mengetahui tentang satu software (picassa google) untuk mencantikkan dan mengedit gambar.

Anda boleh mendownload software tersebut secara percuma daripada internet. Mudah dan cepat. Tak sampai 30 saat anda akan dapat hasilnya.
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.