Monday, December 8, 2008

Selamat Hari Raya Aidiladha

Abi sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya Aidiladha kepada semua pengunjung blog abi baik dah kenal ataupun yang baru kenal di alam maya ini. Kunjungan sahabat-sahabat ke blog abi diucapkan alfu syukran !

Jemputlah ke rumah abi di hari raya ke empat ataupun bila ada kelapangan. Contact dulu sebelum datang,Ok ?

Rasa kegembiraan turut dirasai kali ini kerana kami sekeluarga dapat beraya bersama ayah dan ibu tercinta. Walaupun tidak dapat beraya pada Aidilfitri yg lepas tapi sekurang-kurangnya Aidiladha kali ini jadi pengubat hati.

Saturday, December 6, 2008

Puasa Sunat


Jumaat lepas khatib berpesan kepada para jemaahnya supaya meningkatkan pengorbanan termasuklah harta benda, jiwa dan raga ke jalan Allah SWT. Salah satu daripada pengorbanan kita ialah berpuasa sunat hari Arafah. Hari ini jemaah sedang wukuf di Arafah dan esok kita akan merayakan hari raya Aidiladha. Sabda Nabi SAW yang bermaksud:

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah? maka jawab Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Dikaffarah(ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang.

Daripada Sayyidatina ‘Aisyah telah berkata : Tiada dari hari dalam setahun aku berpuasa lebih aku gemari daripada hari Arafah.

Daripada Anas bin Malik telah berkata : Adalah dikatakan pada hari-hari sepuluh setiap hari(menyamai) seribu hari, hari Arafah(menyamai) sepuluh ribu. ….

So, sama-samalah kita beramal demi kepentingan akhirat. Lagipun puasa pada musim-musim tengkujuh ni bukannya panas dan letih sangat pun! Daripada dok isi perut masa musim hujan tu, eloklah kita berpuasa.

Thursday, December 4, 2008

Jauhi 3 sifat tercela

Firman Allah SWT yang bermaksud:

" Dan kami telah jadikan neraka jahanam itu adalah untuk kebanyakan jin dan manusia, mereka ada hati (fikiran) tetapi tidak dapat berfikir, mereka ada mata tetapi tidak melihat (kebenaran),mereka ada telinga tetapi tidak mendengar (kebenaran), mereka itu seperti binatang ternakan bahkan lebih sesat daripada itu, mereka itu adalah orang -orang yang lalai ".

Surah Al an'am:179.

Allah Ta'ala telah menciptakan neraka itu adalah untuk dua makhluknya sahaja iaitulah jin dan manusia. Tidak termasuk binatang. Disebut oleh pengarang kitab "Al Futuhat" (Al Jamal), dimulakan ayat tersebut dengan jin dahulu, kemudian diikuti dengan manusia adalah kerana penciptaan jin yang mula-mula sekali dijadikan daripada manusia. Diceritakan jin diciptakan 60,000 tahun lebih awal daripada manusia. Oleh kerana itulah bilangan jin lebih ramai daripada manusia. wallahu'alam.

Dalam ayat ini Allah Ta'ala menyatakan bahawa penghuni neraka itu antaranya bersifat :

1) Ada otak/fikiran tetapi tidak mahu fikir tentang kebenaran. Mereka ini adalah golongan yag mana boleh diertikan melihat kekuasaan dan kemaha perkasaan Allah Ta'ala tetapi enggan beriman dengan Allah. Mereka adalah orang-orang kafir. Termasuk juga dalam ayat ini mereka yang membaca kalam Allah dan mentadbur ayatNya tetapi tidak beramal apatah lagi enggan mengikuti segala ajaran yang terdapat dalam Al Quran.

2) Ada mata tetapi tidak dapat melihat. Mereka ini dianugerahi oleh Allah Ta'ala mata yang elok tetapi mereka tidak melihat kebesaran Allah Ta'ala didepan mata mereka. Kejadian langit dan bumi yang begitu hebat langsung tidak memberi sebarang erti kepada mereka. Begitu juga bagi yang beriman, bala dan musibah yang menimpa adalah datangnya daripada Allah yang mana harus dijadikan iktibar hidup.

3) Ada telinga tetapi tidak mendengar. Mereka ini adalah yang salah menggunakan nikmat Allah Ta'ala. Telinga adalah digunakan untuk mendengar segala nasihat dan mau'izah untuk dijadikan panduan hidup tetapi sebaliknya apabila mereka ini didengarkan dengan perkara sebegitu rupa mereka enggan mendengar. Lihatlah kemusnahan umat-umat terdahulu dek kerana enggan mendengar nasihat daripada utusan Allah.


Tuesday, December 2, 2008

Demam + Batuk

Sesampai saja abi di kampung laman tercinta, abi diserang lagi demam buat kali keduanya. Kali ini ditambah lagi dengan batuk yang amat menakitkan tekak abi. Orang kata biasanya kalau bertukar tempat,badan kita akan mengalami perubahan. bertukar angin katakan. Dari angin pantai ke angin bukit.

Alhamdulillah dah seminggu abi batuk dan demam. Kini dahhampir lega sikit. Nak main internet pun tak dapat sebab line 3G takde kat sini. Terpaksalah guna line celcom yang lambat dan betak !

Sekarang ni pun musim tengkujuh dah tiba, tiap-tiap hari hujan turun kat Kelantan. Nak pergi jalan-jalan pun susah. Di daerah Tanah Merah, Jeli, Tumpat dan Machang dah ada yang kena pindah.

ok bye, jumpa lagi....abi nak makan nasi berlauk dulu...ayah dah panggil...nanti bising pulak orang tua tu kalu tak pergi..wassalam

Tuesday, November 25, 2008

Timer Lampu


Semalam dok berbicara tentang ayat pagar rumah. Hari ni pula nak cerita tentang "timer lampu". Dalam Kecanggihan teknologi hari ni, macam-macam perkakas elektrik termasuklah timer lampu yang dapat membantu tuan rumah membuka lampu secara automatik. Alat kecil yang sebesar tapak tangan ini dijual dengan harga RM 45. Murah kan?

Timer lampu ini boleh diset mengikut kesesuaian waktu kesukaan kita, jam berapa lampu akan dibuka dan dipadamkan. Ianya dapat mengontrolkan sehingga 3 biji lampu. Tak mahu guna lampu pun boleh juga guna tv atau radio.

Bagi mereka yang selalu meninggalkan rumah (balik kampung) dan ingin lampu rumahnya terpasang dengan sendirinya (tanpa menyusahkan jiran) eloklah pakai benda ni. Sekurang-kurangnya pencuri takut nak masuk rumah kerana dia rasakan ada orang kerana lampu menyala !

Selamat mencuba.

Monday, November 24, 2008

Ayat Pendinding Rumah


Kali ni nak kongsikan ayat pendinding rumah bagi mereka yang selalu meninggalkan rumah samada untuk urusan kerja atau balik kampung. Ianya diamalkan selepas menunaikan solat maghrib. Caranya ialah :

1) baca ayat Kursi sebanyak 1 kali dan diniatkan / dibayangkan ada tembok yang tinggi di hadapan rumah kita.
2) kemudian diniatkan pula ada tembok yang besar dan kuat di belakang rumah kita pula sambil membaca ayat Kursi.
3) Begitulah seterusnya dibaca ayat kursi itu untuk setiap arah / tempat seperti kiri, kanan, atas dan bawah.

Kita hanya berikhtiar dan Allah yang menentukan. Yakinlah dengan ayat Allah.
Selamat mencuba!

Saturday, November 22, 2008

Senaman Yoga Haram
PUTRAJAYA: Majlis Fatwa Kebangsaan semalam, mengharamkan umat Islam mengamalkan senaman yoga yang dilakukan secara sistematik dan menyeluruh kerana bertentangan dengan syariat Islam serta boleh memesongkan akidah mereka.

Pengerusinya, Prof Datuk Dr Abdul Shukor Husin, berkata senaman yoga berasal daripada masyarakat Hindu menggabungkan tiga unsur, iaitu amalan fizikal (senaman), keagamaan serta mantera pemujaan bagi mendapatkan ketenangan, manakala kemuncaknya penyatuan diri dengan tuhan, yang boleh merosakkan akidah umat Islam.

Oleh itu, katanya, ahli majlis itu memutuskan apa juga jenis dan bentuk amalan yang mengandungi unsur sedemikian dilarang dan bertentangan dengan syariat Islam.

sumber: Berita Harian

Senaman di pagi Jumaat


Ini kerja abi. dok snap makro gambar bunga sampai peluh!

ketam angin dah dapat ditangkap oleh kami. Ia dah tak daya nak lari.letihhhh...tu sebab abi dapat ambik gambar dia.

Pagi Jumaat yang lepas abi sefamili + bibik pergi ke pantai Espalanade. Hajat di hati mau buat senam. Senaman kami tak sama macam orang lain buat. Takde pun dicakapkan oleh guru PJ. senaman kami ialah cari "ketam angin" dalam lubang dan kejar sampai dapat. Mungkin anda semua perlu mencuba senaman jenis ini dan rasakan keseronokannya .

Friday, November 21, 2008

Menghitung hari


Abi rasakan macam tak sabar-sabar lagi nak balik ke kampung halaman. Kampung yang di kelilingi dengan pokok-pokok sawit yang menghijau….Ya ! abi anak peneroka felda. Felda Kemahang Dua, Tanah Merah.

Sejak seminggu lepas abi asyik mengangkut kengkawan ke epot yang nak balik ke semenanjung. Maklumlah rumah dekat ngan epot. Lagipun memang dah sifat abi yang suka nolong orang (riak sikit)…Bila kita tolong orang InsyaAllah suatu masa nanti bila kita susah orang lain pula tolong kita…

Ummi dah sibuk pergi ke bandar ngan abi untuk shopping buat mak dan ayah di Kelate. Habis barang dibelinya untuk buat souvenir kepada sanak saudara termasuklah tikar. Bukan tikar sembarangan tau! Tikar kayu. Made in Indon. Kain sarung Sarawak pun ummi beli juga untuk mek dan mak sedara…Tak sabar rasanya nak balik Kelate pada 25 Nov ni. Maklumlah setahun sekali je kami balik.


Kali ni abi dapat tiket tambang percuma daripada sekolah. Tahun lepas kami tambang sendiri. Kalau nak dikira jumlah tambang tahun ni dekat-dekat RM 7 ribu gak termasuklah bibit Indon kami. Tahun ni abi belikan tiket untuk bibit je memandangkan abi tak sempat buat permohonan untuk tiket bibit. RM 1,400.00 beb! Untuk satu harga tiket pergi dan balik….fuh!

Wednesday, November 19, 2008

Wahai sang suami berhiaslah !

Biasanya yang selalu kita dengar adalah “wahai sang isteri berhiaslah untuk suamimu”. Jarang kita dengar suami berhias untuk isterinya. Islam amat menitik beratkan hubungan kasih sayang dan kemesraan antara suami dan isteri. Lantaran itulah disuruh isteri berhias untuk suaminya. Ini tidaklah bermakna si suami tidak perlu berhias untuk isterinya. Si suami juga harus memainkan peranannya dengan berhias dan tampil kacak di hadapan isterinya.

Alangkah ganjilnya jika si isteri berhias dengan memakai pakaian yang cantik-cantik disertai dengan wangi-wangian tetapi si suami pula tampil dengan baju “pagoda”nya dan berpelikat sampai paras lutut sahaja. Ataupun si suami hanya memakai kain pelikat dan tidak berbaju dan mempamerkan bulu ketiaknya serta wangian ketiaknya yang masam !

Ayuh berubahlah wahai sang suami. Suami mahu melihat isterinya cantik dan menawan di hadapannya tetapi dia tidak kacak dan handsome di hadapan isterinya. Buanglah perasaan “ tak apa tak pakai smart pun dalam rumah, tiada siapa yang nampak. Isteri aku je yang nampak “.

Hayatilah kata sahabat Nabi saw : “ aku suka berhias untuk isteriku sebagaimana dia juga suka berhias untukku “.

Inilah sikap yang perlu ada dalam kehidupan berumahtangga yang mana suami isteri tahu peranan masing-masing. Jika keadaan seperti ini diamalkan InsyaAllah rumahtangga yang dibina akan bahagia. Maka di sana akan lahirlah rumahku syurgaku.

Tuesday, November 18, 2008

Hari Graduasi Ahmad Wildan

Mnerima sijil daripada pegawai dari Jabatan Perpaduan Negara

Wildan bersama kawan-kawannya membuat persembahan

Isnin (17 Nov): Jam 2.45 petang abi mengahdiri Hari Penyampaian Sijil Tadika di sekolah Wildan. Walaupun Wildan dah lama tak ke tadika tapi syukur hari tu dia mahu pulak ke sana. Dah lama Wildan tak ke tadika sejak bulan 4 yang lalu. Terima kasih kepada cikgu Edawati dan cikgu Jauwiyah kerana mendidik dan mengajar Wildan hingga mampu menulis a b c dan mewarna dengan baik. Nak harapkan abi dan ummi, memang kami tak larat ! syukran cikgu....

Monday, November 17, 2008

Cotton Buds


Kali ini abi nak cerita tentang cotton buds. Semua orang kenal tentang benda tu. Ia digunakan adalah untuk menyungkil "tahi telinga" yang ada dalam telinga. Tapi anda perlu ingat bahawa tak semua cotton buds selamat untuk digunakan.

Suatu hari tatkala abi duty warden (tahun 2002) pada waktu itu datang seorang pelajar ke bilik warden mengadu tentang telinga. Telinganya tersumbat dengan cotton buds. Mungkin pelajar tersebut begitu asyik "melombong" bijih timah hingga tercabut cebisan kapas pada hujungnya dan melekat ke dalam telinga. Nasib baiklah pelajar tersebut tak rasa sakit. cuma dia rasa rimas sikit sebab ada kapas dalam telinganya.

Lantas abi bawa budak itu ke hospital......
The moral of the story: jangan asyik melombong hingga lupa dunia...dan pilihlah cotton buds yang berjenama. Jangan beli yang murah spt 50 sen satu paket.

Saturday, November 15, 2008

Mengapa alergic usrah ?


Dah lama rasanya aku nak tulis artikel pendek ini. Sekadar untuk peringatan diriku dan sahabat-sahabat seperjuangan dan juga mereka yang menggelarkan diri mereka pejuang agama Allah dan ingin melihat Islam itu terpancar seantero dunia.

Mengapa takut nak berusrah? Adakah usrah ini tak bermanfaat ? Takut kehabisan minyak motor atau kereta ? Kesian kan anak dan isteri ditinggalkan ? Sibuk dengan tugas dunia hingga tiada masa berusrah ?

Sepatutnya persoalan -persoalan sebegini harus diketepikan bagi kita yang mengaku pejuang agama Allah dan mereka yang bercakap berkobar-kobar tentang ISLAM. Banyak di kalangan kita yang berkobar-kobar dan "hamasah" tentang Islam tetapi apabila diajak untuk berusrah pelbagai alasan yang keluar daripada mulut mereka. Dengan erti kata lain mereka tidak mahu join usrah. Tetapi sebaliknya apabila diajak untuk pergi bersiar-siar ke tempat-tempat menarik ataupun bermain apa-apa permainan yang dia suka,,,terus tidak menolak. Mengapa fobia untuk berusrah ?

Renungilah sejarah silam baginda Rasulullah saw pun berusrah dengan para sahabatnya. Di situlah baginda mengalirkan ilmu-ilmu Islam kepada sahabat-sahabatnya. Begitu juga dengan para sahabat sesama mereka pun ada berusrah.

Untuk apakah berusrah ? Mungkin inilah yang perlu abi kongsikan dengan yang lain:

1) dapat bertukar-tukar pendapat dan mecari kata putus dalam sesuatu masalah.
2) dapat menimba ilmu daripada mereka yang lebih arif dan alim daripada kita.
3) melatih diri untuk bercakap dan menyuarakan pendapat.
4) usrah dapat membina kekuatan ukhuwwah Islamiah sesama kita.
5) dalam usrah kita dapat mendengar nasihat dan peringatan sekaligus ianya merupakan muhasabah diri. Bayangkan kalau diri kita tidak dimuhasabah selama 1 tahun ! dan bayangkan juga kalau diri kita sentiasa dimuhasabah 2 minggu sekali !
6) dengan usrah dapat membentuk organisasi dan kesatuan yang besar. Pernah abi dengar sebuah kumpulan usrah dapat membentuk syarikat perniagaan yang besar. Segala-galanya bermula dengan usrah.
7) Bagi orang alim atau ustaz, usrah adalah salah satu daripada cara untuk mengalirkan ilmu yang ada di dada. Adakah anda ustaz atau orang alim ? atau anda berjaya menghabiskan kitab "al Iqna" or "Riadhus solihin" di universiti ketika dulu tapi kini terkubur begitu saja ??

Thursday, November 13, 2008

Pesanan Buat Anak-anak Pelajar
Musim cuti dah pun bermula. Tapi ingat janganlah enjoy sangat dengan cuti. Belajar harus ada dalam musim cuti ini. Pergunakanlah masa yang terluang dengan membuat homework yang diberikan guru. jangan asyik terperap je depan tv dan dok layan mata untuk tido.....
Buat anak -anak didik abi yang ambil Arab tu especially form 1 & 2 usahakan lah untuk buat folio arab tu. Bagi form 1, sila cari gambar tidak kurang daripada 20 jenis buah-buahan dan namakannya dalam Bahasa Arab dan Melayu. Bagi form 2 pula, carikan pula 20 gambar pengangkutan (tidak kurang) dan namakannya dalam Bahasa Arab dan Melayu.

Salam Jamaie...See You next year..2009hari ni adalah hari terakhir persekolahan. Selepas bebudak buat pembersihan di asrama dan kelas, diadakan majlis bersalaman antara pelajar dan guru.

Maaf dipinta

Ya Allah lama dah rasanya tak update blog ni....abi dah seminggu demam. Siang demam, malam sejuk badan...tu lah nak ngadap komputer pun dah malas. Ditambah pula dengan anak abi si jazlan dan wildan pun kena demam juga...

Sekali sekala elok juga kena demam ni. Orang kata kalau tak demam nanti jadi firaun sebab tak pernah demam dan sakit. So, kalau sakit tu tandanya Allah sayang pada kita. Dan itulah salahsatu daripada cara dia nak naik darjat kita di sisiNya melalui kesabaran kita.

Monday, November 10, 2008

Majlis Tahnik


Sabtu (8 Nov): Abi dijemput menghadiri Majlis Tahnik (bercukur) dan kesyukuran kepada pasangan Syahrul dan Nordalina. Atas penghormatan yang diberikan abi membelah @ mentahnik Afif Sidqi dengan buah tamar. Semoga Afif menjadi anak soleh dan berbakti kepada kedua ibubapa dan agama.

Sunday, November 9, 2008

Pertandingan Reka Cipta

panel hakim yang terdiri daripada pengetua dan penolong kanan.

Pelajar rumah Delta bersama hasil projeknya (bandar impian/moden)

bersiap sedia untuk melancarkan roket

Sabtu (8 Nov) telah diadakan pertandingan reka cipta roket trajektori, payung terjun, bandar moden, dan model kapal terbang. Ia dicipta oleh pelajar-pelajar tingkatan 3 dibawah seliaan guru masing-masing.

Saturday, November 8, 2008

Makan Malam PerdanaMakan malam perdana adalah merupaka acara tahunan SM Sains Miri. Ia melibatkan semua guru, pelajar dan staf sekolah. Dalam majlis ini juga diumumkan pemenang (rumah) sepanjang sesi 2008. Tahniah kepada rumah Omega kerana menang! Mereka akan mendapat baju t shirt.

Thursday, November 6, 2008

Kebaikan Al fatihah dan Al Ikhlas

Bismillahi-Rahmanir-Rahim.

Assalamualaikum saudara dan saudari, Nama saya Mohammad Farid A. Hamid ( faridh63@yahoo.com , telemerit@gmail.com ) Ini adalah pengakuan dan pengalaman saya. Setakat ini saya telah memberitahu kepada kawan-kawan rapat serta saudara-mara rapat sahaja. Saya harap dengan pengakuan ini, dapatlah pengetahuan ini disampaikan kepada lebih ramai Muslimin, dan dengan itu juga berkurangan lah beban saya untuk menyampaikan. InsyaAllah dapat melepaskan diri saya dari tanggungjawap ini, sekurang-kurangnya.
Pada masa saya berumur 13 tahun, saya telah diserang demam yang amat panas,sehingga tidak boleh bangun. Kerana kesempitan hidup, saya hanya dapat makan ubat-ubat yang dibeli dari kedai serta “air badak” pemberian ibu saya. Setiap malam, saya pasti meracau-racau, saya tidak lalu makan langsung. Ibu saya mengatakan, mata saya berkaca kerana terlalu panas, serta selalu meminta air kerana dahaga teramat sangat. Setelah hampir seminggu saya telantar di katil bujang, ibu saya dapat sedikit wang untuk membeli betik dan tembikai.Kedua-duanya dipotong-potong dan direndam dalam air ais untuk saya makan. Setelah saya makan dengan selera terbuka, saya tertidur nyenyak. Saya telah bermimpi yang kesemua bumi yang dipijak ini merkah, pecah dan segala bukit bukau, hutan rimba, belukar, rumah binaan, ranap dipukul ribut dan gempa. Orang-orang bertempiran lari, serta menjerit-jerit. Yang anihnya, ada bahagian yang merkah tadi terapung-apung naik ke udara, dan ada bahagian yang jatuh laju entah kemana, bersama-sama orang-orang yang diatasnya. Bahagian tanah yang terapung kemudiannya bercantum-cantum membentuk satu dataran yang sangat luas yang tiada apa pun diatasnya kecuali air hujan didalam lopak-lopak. Saya bersama-sama orang-orang lain yang berada di bahagian yang terapung ini berkumpul, sambil tolong menolong kerana ramai yang cedera, patah tulang serta luka-luka. Sedang saya melutut membantu mereka yang cedera, seorang yang berjubah putih datang kepada saya dan mengatakan, “Bacakan lah ayat-ayat ini kepada air dan berikan minum dan sapukan kebahagian yang luka serta patah, InsyaAllah akan sembuh.
Ajarkan lah kepada yang lain” Kemudian diberikan ayat-ayat tersebut seterusnya orang itu beredar. Kesemua yang selamat nampaknya mengikuti orang itu, menuju ke satu cahaya di timur. Saya hanya sempat meihat capal yang dipakai oleh orang itu, bentuk capal yang anih serta unik. Saya turutkan suruhan orang tadi, memang terbukti berkesan. Kemudian kami mengikuti orang-orang lain menuju cahaya itu diketuai oleh orang berjubah tadi. Sedar saya dari tidur, saya dapati tilam saya dibasahi peluh, dan ibu saya mengatakan nafas saya terhenti henti, kemudian laju, kemudian terhenti-henti sewaktu saya tidur. Tapi, saya tidak lagi demam, dan kepala saya tidak pening lagi, terus sihat walaupun tidak bermaya. Mimpi itu tetap bermain di fikiran saya, dan bentuk capal yang unik tu sentiasa berada difikiran. Saya selalu amalkan ayat-ayat tersebut, dan dengan izin Allah, banyak yang dapat saya bantu. Satu hari, saya ternampak gambar didalam majalah, bentuk capal yang unik yang dipakai orang berjubah didalam mimpi saya. Capal tersebut dikatakan kepunyaan RasulAllah. Untuk mendapat kepastian, saya bertanyakan Ustadz Abdullah yang mengajar saya sewaktu itu. Katanya, sekiranya mimpi yang dibacakan didalamnya ayat-ayat AlQuran, adaah benar, lebih-lebih lagi mimpi berjumpa RasulAllah, kerana syaitan tidak mungkin dapat menyerupai RasulAllah. Beliau kemudaian memeluk saya, dan berkata,”Awak amat beruntung, dapat mimpi berjumpa RasulAllah, kerana pada hemat saya mimpi awak adalah benar. Ikutilah pesan RasulAllah, dan ajarkan ayat-ayat itu kepada yang lain”. Tuan-tuan, saudara dan saudari, saya meminta supaya sampaikan pesan ini kepada yang lain. Bacalah Surah Al-Fatihah dari Bismillah sehingga Amin, serta Surah Al-Ikhlas (Tauhid, atau Qul Hu-Allah huAhad) keatas air dan berikan minum serta sapu kebahagian yang sakit dengan niat untuk membantu dan mengurangkan sakit bagi sesiapa sahaja, kerana Allah Ta’ala. Itulah pesanan RasulAllah, dan saya telah menyampaikan. InsyaAllah, diberkati Allah niat yang baik serta bantuan tuan-tuan. Tolong sampaikan dan ajarkan kepada yang lain, dan jangan minta bayaran dari pertolongan tuan-tuan.
Wassalam.
Mohammad Farid A. Hamid
+012-9041917 }}

Wednesday, November 5, 2008

Gotong Royong AsramaSabtu lepas, abi besama pelajar-pelajar tingkatan 3 (UUM) buat gotong royong bersih kawasan asrama. Mulai jam 10 - 1215 pm. Lepas buat kerja kami minum-minum sekejap. Air disponser oleh ummi. syukran.

Tuesday, November 4, 2008

Ziarah rakan


Ahad lepas, abi sekeluarga dan beberapa rakan usrah yang lain pergi ziarah rakan usrah atas kelahiran anaknya yang sulong (Abdullah dan isterinya) di Pujut. Anaknya diberi nama Ahwaz Fateh. Cantik namanya....

Monday, November 3, 2008

Mini Bisnes

gambar hiasan


Sekadar perkongsian dengan apa yang telah abi lakukan pada 2 minggu lepas hingga kini. Nak dijadikan cerita....ramailah cikgu-cikgi tak puas hati dengan menu makanan kat kantin sekolah tu. Asyik-asyik menu yang sama saja setiap hari. So, ramailah cikgu tak pergi makan. Ada yang sanggup berlapar sampai ke tengahari dan ada juga yang sanggup makan walaupun menu yang sama setiap hari (kalau tak makan kebulur,,,nanti habis bebudak dimarahinya....)

So, atas rasa kesian pada cikgu cikgi ni abi dan ummi telah bertungkus lumus membuat bisnes kecil-kecilan iaitulah nasi kerabu. Dengan harga yang berpatutan RM 2 sebungkus, alhamdulillah ianya habis dijual sebanyak 25 -27 bungkus setiap kali dijual. Abi buat bisnes ni pun bukan setiap hari, Isnin dan Khamis sahaja. Terima kasih kepada rakan guru kerana sanggup menjadi customer. Sehinggakan ada yang kata "Nak jadi customer tetap" sepanjang hayat....hi hi hi ...terharu rasanya...

Nak tau kenapa abi suka bisnes? sebabnya:
1) Nak ajar diri sendiri berdikari.
2) Untuk menghilangkan rasa malu dalam diri dalam mencari rezeki.
3) Mencari peluang-peluang yang ada ....banyak peluang rezeki kat sini...
4) Ia memang kerja mulia dan sunnah Rasulullah saw.
5) mengetahui potensi diri dalam urusan bisnes.

Demam

Mohon maaf kepada peminat @ pengunjung blog cerita abi...dah lama rasanya tak update blog. la ni abi tengah DEMAM PANAS + BATUK. Diharap bersabar dengan cerita abi ye...

Friday, October 31, 2008

Warna warni RIMUP


RIMUP adalah singkatan daripada Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan. Ia nya diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan antara pelbagai kaum di sekolah ini. Di sekolah terdapat pelbagai kaum seperti Iban, Melayu, Melanau, Cina, Kenyah, Long Bawang, Eurosia, Kedayan dan sebagainya. Justeru SM Sains Miri telah membuat aktiviti berbentuk permainan kampung @ tradisional yang melibatkan pelbagai kaum.Antara permainan yang diadakan seperti sepak raga bulatan, menyumpit, menganyam ketupat, jala atas bata, merebut kerusi, membuat wau dan main batu seremban dan congkak. Pelajar nampak seronok dengan permainan yang diadakan.
cikgu Safari sedang menyumpit sambil diberi tunjuk ajar oleh cikgu Hisham

Dalam Al quran Allah Ta'ala sendiri telah menggalakkan percampuran dan perpaduan antara kaum. Firman Allah yang bermaksud :

Wahai manusia! sesungguhnya aku telah jadikan kamu terdiri daripada lelaki dan perempuan dan aku jadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak untuk kamu saling kenal mengenali antara satu sama lain. Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah adalah yang paling bertaqwa di kalangan kamu.

Tuesday, October 28, 2008

Demam Durian


Kali ni nak berbicara pasal demam durian. Ye lah di Miri kinek tok (sekarang ni) sedang mabuk dengan lambakan buah duriannya. Ada RM5-RM8 sekilo. Abi dan ummi walaupun tak berkesempatan untuk makan durian di Kelantan tempohari tapi syukur alhamdulillah kerana di Miri ni baru nak menjadi duriannya....terubatlah rasa rindu di hati nak makan raja buah ni. Memang abi ni raja buah gak....yang paling bestnya bila buat pulut durian....

Teringat masa kat SMKA suatu tika dulu di tingkatan empat....warden-warden menjamu kami dengan pulut durian. durian ketika tu tak menjadi harga lagi (murah sangat) hinggakan boleh capai RM10 satu guni. Memang kami makan sakan....

Monday, October 27, 2008

Budak kampung BakamAhad lepas abi dan 2 hero pergi jalan ke Sk Kampung Bakam. pergi tengok bebudak sekolah main sukan tahunan. kebetulan hari tu hujan lebat. So tengok dalam kereta ajelah. Hujan berhenti baru turun.

Seronok abi bila tengok bebudak tu dok berbaris atas padang. Padang yang basah kena air dah jadi becak. Apalagi bebudak main air atas padang. Teringat juga abi masa jadi budak sekolah suatu ketika dulu. Abi pun sekolah kampung juga. Seronok sangat bila dapat main hujan bersama kengkawan. Mungkin saat sebegini tak dapat dirasakan bagi generasi sekarang ini....maklumlah budak bandar....bukannya budak kampung.

lagi gambar di http://abuwijaz.fotopages.com

Saturday, October 25, 2008

Majlis Graduasi ilmu 08
Tanggal 25 Okt SM Sains Miri telah mengadakan MGI di Dewan Sri Pahlawan. Seramai 70 orang pelajar yang bakal menduduki SPM telah diraikan dalam majlis ini. VIP dalam majlis ini adalah En.Awang @ Ibrahim Ahmat dari PPG Miri. Majlis yang diadakan dengan cukup meriah turut dihadiri oleh YB Tuan Hj. Hasbi (Adun Limbang) kerana anaknya juga bakal calon SPM.

Tahniah kepada mereka yang telah bergraduasi ! Moga SPM anda cemerlang....Amin

untuk melihat byk gambar lg boleh layari http://abuwijaz.fotopages.com

Thursday, October 23, 2008

Nasyid Amal Luak


Teringat kepada sahabat seperjuangan dalam Yayasan Amal. Lalu dikepilkan bersama gambar semasa menyambut Aidilfitri pada tahun lepas di sebuah hotel. Gambar di atas adalah abi bersama kawan-kawan yang kebanyakannya satu taman @ kawasan berdekatan yg mana kami diminta untuk mendendangkan lagu nasyid. So, apa lagi yg ditunggu hentam sajalah lagu Amal lillah dan sajak Syed Qutb.

Cuma ahli kami telah berkurangan hari ini kerana Ust Mohd Kamil dan isterinya telah menyambungkan pelajarannya di UKM. Ust Afendi pun begitu juga. Malahan kami berharap kepada kawan-kawan (tak kira apa-apa latar belakang) agar dapat bersama kami dalam membantu masyarakat setempat khususnya di Miri ini. Marilah kita bantu golongan seagama dengan kita. Kesianlah kepada mereka ....kalau bukan KITA nak bantu mereka SIAPA lagi...kalau bukan sekarang untuk join kami BILA lagi ??tepuklah dada buatlah muhasabah !

Wednesday, October 22, 2008

Muqabalah Syakhsiah

Hari ni ummi bangun awal seawal 4 pagi walaupun malam tadi ummi tidur lewat dek kerana menelaah 'jaridah annabaul yaumi' (berita harian). Muka ummi nampak tenang saja walaupun dia tak cukup tidur. Jam 10 pagi ini ummi ada temuduga ke perlantikan tetap DG 41. Kalau dia lulus temuduga tu InsyaAllah ummi akan bergelar "Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah". Moga urusan ummi untuk temuduga hari ni dipermudahkan Allah. Amin. Jangan menggelabah ummi ya!

Tuesday, October 21, 2008

Vitagen

Dikongsikan hari ini adalah minuman iaitu vitagen. Ia adalah minuman kegemaran anak abi Wildan dan Jazlan. Setiap kali abi balik dari kerja mesti mereka akan tanya abi ada tak air vitagen. Memang kalau dalam masa satu minggu tu, abi akan belikan untuk mereka ni air vitagen. Alhamdulillah kedua-dua anak abi sehingga sekarang ni, belum ada mendapat penyakit-penyakit yang serius. Kalau demam pun, cuma dua hari dalam setahun. Bukan nak bangga tetapi itulah hakikatnya kami menjaga kesihatan anak-anak. Kami sanggup mengeluarkan duit adalah semata-mata untuk melihat anak sihat semasa mereka kecil. (kalau sakit waktu kecil, kesian pd mereka sebab mereka tak dapat nak lahirkan kesakitan melalui perkataan.


Dikongsikan di sini beberapa info tentang vitagen.


Adakah Vitagen sesuai diberi kepada bayi-bayi yang berumur satu tahun?

Ya. Vitagen boleh diberi kepada bayi-bayi yang berumur satu tahun atau kepada bayi-bayi telah dilahir beberapa bulan bergantung kepada kesihatan bayi-bayi dan keadaan najisnya. Mula dengan sedikit Vitagen yang dicairkan dengan air suam (sebagai contoh: satu sudu Vitagen dicairkan dengan dua sudu air suam).

Tujuan memberikan Vitagen kepada bayi-bayi adalah untuk membekalkan mereka dengan laktobasilus yang hidup dan bukan untuk mengganti susu ibu atau susu formula/rumusan.


Bimbang dengan kanak-kanak minum minuman sejuk ?

Ibubapa yang bimbang dengan anak-anak mereka minum minuman sejuk, boleh mengeluarkan Vitagen daripada peti sejuk sebelum anak-anak mereka makan. Apabila anak-anak mereka habis makan, suhu Vitagen sudah hampir sama dengan suhu bilik.


Bimbang dengan kanak-kanak yang sedang batuk ?

Ibubapa yang bimbang dengan anak-anak mereka yang sedang batuk, adalah dinasihati bahawa semua jenis minuman sejuk tidak sesuai diminum. Akan tetapi Vitagen boleh diminum apabila sudah diambil keluar daripada peti sejuk selama ½ jam


Adakah Vitagen Cuma untuk kanak-kanak ?

Setiap orang tidak kira umurnya boleh menikmati manafaat Vitagen. Ia adalah minuman berkhasiat untuk sekeluarga.

Sunday, October 19, 2008

Le tour de Suai

Dok cekah "raja buah"

bersama anak-anak Ust Rushdi

isi durian yang cantik

rumah ladang

Pagi ahad kami sefamili pergi ke Suai. Ada hal berkaitan bibik kami. Dia mahu ambil duit daripada ejen yang membawanya ke sini. So kami pergilah ke sebuah rumah yang terletak dalam ladang sawit di Suai.

Sebaik habis urusan di sana, kami pergi ke rumah Ust Rushdi tak jauh dari situ untuk jalan-jalan raya. Alhamdulillah rezeki kami murah dijamu kami dengan " Raja Buah ".....

Firman Allah SWT:

كلوا واشربوا ولا تسرفوا ...

makanlah dan minumlah dan janganlah kamu membazir...

Saturday, October 18, 2008

Bertani di belakang rumah
Waktu petang setelah penat hilang daripada duty pada paginya, abi ajak wildan dan jazlan untuk bertani dan membersihkan kawasan belakang rumah. Adalah sikit-sikit sayur termasuk lengkuas dan serai ditanam di belakang rumah. Sekurang-kurangnya dah safe duit untuk beli barang tu.

Sabda Nabi saw yang bermaksud:

" berkerjalah kamu untuk dunia seolah -olah kamu akan hidup selamanya dan beramallah kamu untuk akhirat seolah-olah kamu akan mati esok "

Friday, October 17, 2008

Ramah Tamah Aidilfitri JAIS


Semalam abi bersama PK HEM (Ust Mohd Azhar) & Pengetua (Pn. Lily) pergi ke Jamuan Aidilfitri di Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS). Majlis jamuan dimulakan pada jam 10.30 pagi. Turut hadir di majlis tersebut ialah pegawai-pegawai dari jabatan-jabatan lain di Miri.

Open House


Semalam abi sefamili menghadiri open house di kediaman Dr. Khairi dan Dr. Radziah. Ramai sekali mereka yang hadir hinggakan terpaksa parking kereta jauh dari rumah. Untuk pengetahuan, isterinya, Dr. Radziah nak ambil cuti 4 tahun. So, dia nak bercuti di Johor. Si Dr. Khairi pula mohon untuk pindah. Maybe akhir tahun ni jelah tahun terakhir buat doktor.

Selamat bertugas di tempat baru doc. Kenangan abi bersamamu begitu manis sekali. Moga kita bertemu lagi.....

Wednesday, October 15, 2008

Ulam pucuk Ketereh
Petang semalam abi dan ummi jalan-jalan cari sayur di Tamu Kedayan (pasar). Tengah tengok-tengok tu, maka terserempaklah dengan ulam pucuk ketereh (gajus). Ada satu ikat saja lagi. Terus diambil walaupun harganya RM2 seikat. Lama sudah rasanya tak makan ulam macam ni. Antara favourite ulam abi ni. Nak makan macam mana? Kalau orang Kelantan, mereka akan makan dengan mencicahnya ke dalam budu. Fuhhh! bestttt! Banyak khasiat makan ulam ni..

selamat mencuba.

Monday, October 13, 2008

Salahkah Berbahasa Inggeris ?Semalam ketika berjalan menuju ke kelas, abi terserempak dengan salah seorang pelajar non muslim. Abi sapanya dengan " how are you ?". Dia jawab sambil tersenyum "fine Ustaz"...
"Why are you smile to me?" abi mula menggunakan broken English Phua Chu Kang..
"No ustaz, Ustaz speak English" jawabnya lagi.
"Why?Ustaz can't speak English ? tanya abi lagi...tersenyum dia + sengih memanjang...
tidak berapa lama kemudian.....
"just kidding ustaz"..sahutnya.

Situasi di atas walaupun dalam keadaan yang simple, tapi ia cukup bermakna buat diri abi. Masyarakat hari ini memandang dan melihat ustaz/ustazah adalah kurang mahir berbahasa Inggeris. (maaf!jika pendapat ini salah). Abi tahu di sana masih ada lagi yang tahu berbahasa Inggeris dengan lancar, tetapi ianya tidaklah seramai sangat. Ramai lagi yang masih lemah berbahasa Inggeris. Tidak dapat disangkal lagi graduan daripada Timur Tengah termasuklah Jordan dan Mesir amat ramai sekali di Malaysia ini.

Jadi saranan abi pada diri abi dan mereka ini agar marilah kita memahirkan diri kita dalam apa bahasa sekalipun. Lagi banyak berbahasa lagi banyak kita mengenali budaya ! Bukan bermakna kita ego dan ingin memartabatkan bahasa lain,,,jauh di sudut hati, tapi atas niat ingin belajar ilmu-imu Allah

Pada abi, ustaz dan ustazah yang ada hari ini dah mampu berbahasa Arab dengan lancar, so apalah salahnya jika mem"improve"kan diri untuk maju dalam bahasa Inngeris pula. Tak salah belajar Bahasa Ingeris. Kan Nabi kita suka kepada Salman Al Farisi kerana banyak belajar bahasa !

abi: sekarang ni abi tengah belajar bercakap Mat Saleh dengan student-student yang datang jumpa ustaz untuk sebarang urusan

Saturday, October 11, 2008

Salji di Mafraq

kereta pun ditutupi salji.Memang sejuk giler nih!!

bangunan yang berwarna coklat tu adalah asrama pelajar


salji meliputi pokok-pokok zaitun

Hari ni abi nak paparkan gambar salji tempat abi belajar Universiti Al Al Bayt,Jordan suatu tika dulu. Memang best rasanya bila salji turun. Pernah suatu malam, bila abi terdengar di stesen tv salji nak turun, abi dan ummi tunggu untuk lihat salji turun. bestttttt!!

sumber gambar: http://hamba66.fotopages.com
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.