Tuesday, August 5, 2008

Musim Exam Bermula



Sekarang ni musim exam dah mula. Semua pelajar mula sibuk untuk mentelaah pelajaran. Kalau pergi tengok mereka prep malam, senyap je....macam takde orang kat kelas. Tapi dalam senyap pun ada juga beberapa orang yang masih "tak sedar diri". Asyik buat benda lain dan sembang "tak profesioanal". Cuma pesanan abi pada mereka janganlah diamalkan study last minute. Buruk padahnya.

Beberapa tips abi nak kasi pada mereka untuk menghadapi peperiksaan:

1) Sentiasa menjaga hubungan dengan Allah seperti mendirikan solat dan tidak membuat perkara maksiat.

2) Menjaga kesihatan diri seperti menghadkan aktiviti yang lasak (bola sepak dll). Dikhuatiri akan berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.

3) Menghadkan menonton tv, membaca majalah, sembang-sembang non akademik dan lain-lain lagi kerana ia boleh menyebabkan fikiran terganggu.

4) Mengawal pemakanan. Jangan makan terlalu banyak kerana ia menyebabkan mengantuk. Kurangkan makanan yang berlemak dan pedas.

5) Bertanyakan guru jika terdapat sebarang kemusyilan berkaitan subjek.

6) Meminta redha dan doa daripada ibubapa.

1 comment:

data:comment.author/> said...

Ha, sila ke laman baru (tambahan) ana.. http://i-pelaburan.blogspot.com n bagilah komen.. hihi

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.