Tuesday, August 12, 2008

Peraduan petronas


Semalam abi didatangi seorang rakan sekerja dalam keadaan tersenyum. Lalu dia menunjukkan handsetnya yang tertera pada sms berbunyi " tahniah sim kad anda telah memenangi bonus sebanyak RM 15,000.00. Sila hubungi nombor ........."

Abi katakan padanya "ini bukan hadiah atau menang, ini adalah satu penipuan daripada orang asing (Indonesia) ". Tergaman dia seketika. Memang ini adalah salah satu tipu helah orang untuk mengaut duit yang ada dalam bank kita. "Dia" pandai menggunakan nama syarikat seperti petronas untuk memudahkan kita ditipu. Mana ada peraduan petronas macam itu. Cuba tengok dalam tv, iklan keluaran petronas, tak sama macam dalam sms.

Suatu ketika dulu (tahun ini juga) pun abi terdengar juga salah seorang isteri rakan abi yang kena tipu macam itu. kebetulan suaminya tiada di rumah. Dia dapat mesej seperti itu. Lantas dia terus menelefon nombor tertera. Seperti yang dikehendaki dia memberikan nombor akaun banknya untuk dimasukkan duit. Tapi apa yang terjadi sehari selepas itu dia mendapati duit dalam akaun banknya habis telah keluar @ ditransfer oleh orang.Habis duit gajinya selama sebulan.

Eh eh eh hebat dunia IT sekarang ni sehinggakan duit orang pun dapat dikeluarkan melalui nombor akaun sahaja. So, berhati-hatilah apabila menyimpan buku bank atau nombor akaun tu. Kalau hilang segera laporkan !! Inilah yang dinamakan rompakan @ peras ugut secara lemah lembut tanpa disedari. Dengan bermodalkan air liur dan kata-kata manis mudah untuk menipu orang. Oleh itu kalau ada orang yang menghantar sms sebegini tolong abaikan....

2 comments:

data:comment.author/> said...

Assalamualaikum ustaz;

Semua manusia mahu kaya... Jom jadi orang kaya bertaqwa... :-)

data:comment.author/> said...

carilah jalan kekayaan yang halal dan diredhai

 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.