skip to main |
skip to sidebar
Bubur Pedas
Di Bulan puasa ni, taksah kalau abi tak makan bubur pedas Sarawak. Biasanya abi makan dalam puasa je. Bubur pedas ni special dan ianya adalah hasil buatan orang Melayu Sarawak. Tak ada kat negeri lain. Ia tak sama dengan bubur nasi ataupun bubur lambuk. Kalau datang kat Sarawak ni, bolehlah pergi cari kat restoran untuk rasa masakan ni.
Bahan-bahan ( untuk makan 5 - 10 orang) )
- 1 pkt bumbu bubur pedas ( atau mengikut banyaknya bahan)
- 100 gm udang / ayam / daging
- * kacang panjang, jagung muda,midin, tauhu kering (fucuk),cendawan cina
- 5 tangkai pucuk singkel (pucuk buas) - dihiris halus
- 5 tangkai daun kunyit - dihiris halus
- 5 biji cili kering (jika mahu pedas)
- 2 biji bawang merah - ditumbuk halus
- 2 biji bawang putih - ditumbuk halus
- 2 - 3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
- 3 cawan pati santan
- garam
- serbuk perasa
- * mana-mana bahan ini boleh digunakan mengikut selera dan citarasa masing-masing.
- - sesuai dijadikan pencicah untuk dimakan bersama masak kemak nangka muda, umbut, sayur keladi dll.
- - juga sesuai dimakan begitu sahaja.
- - bahan lain yang boleh digunakan mengikut selera sendiri iaialah seperti sotong, rebung,umbut,nenas,lobak merah,ubi kentang,bunga kantan dll yang sesuai.
Cara-cara
- tumiskan bawang.
- masukkan samada udang, ayam atau daging dan masak hingga empuk.
- masukkan bumbu yang sudah dibancuh dengan air.
- biarkan mereneh dan masukkan pula kesemua bahan sayur dan bahan hiris tadi.
- masukkan pula pati santan dan biarkan mendidih lebih kurang 10 minit sambil dikacau perlahan.
- sesuaikan rasa dan angkat.
No comments:
Post a Comment